Je li sigurno kombinirati feksofenadin i alkohol?

Kombinacija korištenja feksofenadina i alkohola obično neće uzrokovati teške štetne učinke, ali alkohol može pogoršati potencijalne nuspojave. Pacijenti koji uzimaju ovaj lijek trebali bi izbjegavati alkohol dok ne znaju kako će lijek utjecati na njih i koje su nuspojave, ako ih ima, najčešći. Osim toga, oni koji su dugo vremena pili i koji imaju povezane probleme jetre ili bubrega trebaju upozoriti svoje liječnike, budući da fexofenadin može uzrokovati komplikacije kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima.

Općenito, upotreba feksofenadina i alkohola smatra se sigurnom. Lijek se propisuje u liječenju alergijskih simptoma, a smatra se neodgojenom formulom. Neki vrlo osjetljivi pacijenti i dalje mogu postati pospano dok koristite fexofenadin i trebaju izbjegavati vožnju ili strojeve dok se ne utvrdi koliko će teške nuspojave biti. Budući da alkohol može uzrokovati pospanost kod nekih ljudi, ne smije se kombinirati s ovim lijekom sve dok pacijenti ne razumiju kako će njihova tijela reagirati.

Kada se fexofenadin i alkohol kombiniraju, pijenje treba provesti umjereno. Dodatne nuspojave ovog lijeka mogu postati teže kada se alkohol konzumira u isto vrijeme ili neposredno prije ili poslije. Na primjer, feksofenadin i alkohol mogu uzrokovati uzbudu želuca, vrtoglavicu i glavobolju. Ovi simptomi mogu postati vrlo teški i uznemirujući kod nekih pojedinaca kada se obje tvari konzumiraju u kratkom vremenskom razdoblju. Drugi mogu biti u stanju obraditi kombinaciju bez ikakvih štetnih učinaka na sve.

Iako neizravno povezana, uzimanje feksofenadina i alkohola može pogoršati određene zdravstvene uvjete. Pacijenti s jetrenim ili bubreznim bolestima često se savjetuje da izbjegavaju uzimanje ovog lijeka kao i alkoholna pića jer oboje mogu dovesti do daljnjeg oštećenja. Liječniku je potrebno dati točne informacije o kombinaciji alkohola s feksofenadinom u onima s određenim zdravstvenim uvjetima.

Žene koje su trudne ili dojite bebu trebaju se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja feksofenadina. Također bi trebali izbjegavati konzumaciju alkohola osim ako liječnik ne uputi drugačije. Bolesnici ne bi trebali piti alkohol kad prvi put uzimaju ovaj lijek, jer to može narušiti njihovu sposobnost prepoznavanja potencijalno teških nuspojava povezanih s alergijskom reakcijom. Simptomi teške reakcije mogu uključivati ​​osip, ekstremnu vrtoglavicu, kratkoću daha, stezanje u prsima, povraćanje, oticanje usta i okolnih područja te groznicu. Svatko tko doživljava ove simptome treba zatražiti liječenje što je prije moguće.