Je li sigurno kombinirati lizinopril i alkohol?

Iako je ovo pitanje najbolje odgovoreno na konferenciji s pacijentovim osobnim liječnikom, općenito nije sigurno da pacijent redovito kombinira lizinopril i alkohol. Lisinopril je lijek za inhibitore angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE) koji se koristi za liječenje problema srca, smanjujući količinu tekućine koju srce mora pumpati povećavanjem protoka krvi u bubrege i urinarni sustav. Alkohol, društveni podmazivač, poznati je diuretik koji djeluje tako što ograničava učinke drugog hormona koji kontrolira protok krvi u bubrege. Oprez u vezi istodobnog korištenja obje supstance snažno se predlaže jer oboje izazivaju sličnu reakciju u otpuštanju tekućine u tijelu – a kada se kombiniraju mogu potencirati ili pojačati normalne učinke drugih. Bilo da se lizinopril i alkohol može sigurno kombinirati trebaju biti raspravljani s pacijentovim nadzornim liječnikom i trebaju biti uključeni detalji o učestalosti i količini planiranog unosa alkohola.

Razlog toliko njege je savjetovanje u kombinaciji ove dvije supstancije je da oba uzrokuju pacijenta da luče tekućine, čime se smanjuje krvni tlak. Vrtoglavica je poznata i uobičajena nuspojava samog lizinoprila. Dehidrirajući učinci alkoholnih pića također su dobro dokumentirani. Kada se kombiniraju učinci lizinoprila i alkohola u tekućini, pacijentov krvni tlak može postati prenizak, a vrtoglavica i nesvjestica mogu se pojaviti.

Za pacijente s dijabetesom koji se bave oralnim antihiperglikemijskim lijekovima ili injekcijama inzulina, uzimanje pijenja uzimanja lizinoprila također je loša kombinacija. Lisinopril je dokumentiran kako bi se povećala učinkovitost tih lijekova, snižavajući šećer u krvi iznad onoga što bi moglo biti sigurno za dijabetičare. Gutanje alkohola ubrzava proizvodnju inzulina od gušterače, što rezultira neznatnim očitanjem šećera u krvi. Opet, ta dva agenta mogu djelovati zajedno kako bi već nestabilna situacija bila opasna.

Hiperkalemija, ili visoka razina kalija u krvi, česta je nuspojava terapije lizinoprilom, osobito kada je pacijent pretrpio značajan gubitak tekućine. Ova neravnoteža elektrolita obično je uzrok zabrinutosti ako pacijent pati od proljeva, povraćanja ili jakog znojenja koji dovodi do privremene dehidracije. Dehidrirajući učinci alkohola uzrokuju određenu vrstu otpuštanja tekućine u kojoj se izbacuje suvišna voda bez jednake količine elektrolita. Stoga, kombiniranje lizinoprila i alkohola može dovesti do visokih razina kalija u krvi u kombinaciji s dehidracijom. Iz ove elektrolitske neravnoteže može doći do grčenja mišića, pa čak i aritmija srca.