Je zarazna karcinom?

Dok se neki karcinom životinja smatraju zaraznim, niti jedan ljudski oblik još nije pronađen zarazan. Određene zarazne bolesti mogu, međutim, izazvati rak kod ljudi. Ove bolesti ne prolaze kroz kancerozne stanice, već kroz viruse koji uzrokuju bolest. Osim toga, smatra se da su neka ponašanja zarazna, ili barem mogu uzrokovati izlaganje uzročnicima raka. U ovom slučaju, stanice raka nisu zarazne, ali ponašanja koja ih uzrokuju, poput pušenja, vjerojatno će se dogoditi u obiteljskim skupinama.

Neki virusi imaju izravnu vezu s određenim vrstama raka. Na primjer, neki oblici ljudskog papiloma virusa (HPV) sada su označeni kao primarni uzrok svih karcinoma vrata maternice i mogu uzrokovati i rak penisa. Postoji samo nekoliko vrsta ljudskog papiloma virusa koji uzrokuju takve bolesti, a ne svatko tko ima virus će dobiti rak. Sve vrste HPV-a koje mogu uzrokovati seksualno se prenose.

Druga spolno prenosiva bolest koja je naznačena u obliku raka je humani herpes virus 8 (HHV8). Povezan je s razvojem Kaposijevog sarkoma i gotovo je uvijek pogrešno identificiran kao uzrokovan AIDS-om. Ovaj nesporazum nastaje zbog toga što osobe s HIV-om i AIDS-om imaju mnogo veći rizik za ugovaranje HHV8.

Određena ponašanja mogu predisponiraju ljude prema određenim vrstama raka i bolesti. Na primjer, oni koji puše ne samo da riskiraju zarazu karcinoma pluća, nego također mogu povećati rizik za druge oko kojih puše. Osim toga, djeca roditelja koji puše imaju veću vjerojatnost da će pušiti. Dakle, u nekonvencionalnom smislu takvo se ponašanje može smatrati “zaraznim”.

Alkoholizam je još jedan oblik neizravno “zaraznog” ponašanja koji povećava rizik za rak želuca i raka jetre. Djeca alkoholičara imaju veću vjerojatnost da postanu alkoholičari. Iako to može biti djelomično ponašanje, postoje i genetski čimbenici koji predisponiraju ljude prema ovisnosti. U takvim slučajevima ponašanje prošlo od jedne generacije do drugog može povećati rizik od određenih oblika raka.

U tradicionalnom smislu “zarazno”, većina oblika raka ne može se prenijeti drugoj osobi. Međutim, nedavno otkriće uloge HPV-a u raku grlića maternice postavlja pitanja o tome mogu li drugi biti rezultat izlaganja određenim virusima ili bakterijama. Znanstvenici nastavljaju istraživati ​​ovo područje u nadi da će pronaći više načina liječenja i sprečavanja tih bolesti.