Kako liječiti bakterijske vaginoze?

Liječnici obično liječe bakterijske vaginoze s antibioticima. Antibiotik je supstanca koja se koristi za ubijanje bakterija ili za blokiranje rasta. U svom medicinskom obliku, antibiotik se može dati kao pilula, topikalna krema ili intravenozno, kroz injekciju. Najčešći antibiotici propisani za bakterijsku vaginozu su metronidazol, cndndamicin i tinidazol.

Bakterijska vaginoza (BV), prethodno nazvana Gardnerella vaginosis, je stanje u kojem udio korisnih bakterija s štetnim bakterijama u vagini postaje neuravnotežen. Bakterije su mikroskopski, jednostanični organizmi koji su sveprisutni ili prisutni u svakom okruženju na Zemlji, uključujući i ljudsko tijelo. Izvorno, znanstvenici su mislili da su Gardnerella bakterije odgovorne za bakterijsku vaginozu, ali sada je jasno da nekoliko vrsta bakterija može doprinijeti ovom stanju. Ove bakterije se prirodno pojavljuju u ograničenim količinama u normalnoj vagini, ali iz nepoznatih razloga neke bakterije mogu pretjerano rasti i uzrokovati BV. Simptomi mogu uključivati ​​BV pacijente obično ne pokazuju nikakve simptome, ali mogu biti prisutni s neugodnim, ribljim vaginalnim mirisom, sivim ili bijelim vaginalnim iscjetkom, a povremeno spaljivanjem ili svrbežom tijekom mokrenja.

Budući da znanstvenici nisu potpuno razumjeli BV, teško je preventivno liječiti bakterijsku vaginozu. Neki čimbenici rizika, kao što su douching i seks, osobito seks s više partnera, povećavaju vjerojatnost razvoja BV. Isušivanje, ili vaginalno navodnjavanje, postupak je ispiranja vagine kroz vodu za prskanje u vaginalnu šupljinu. Iako je u prošlosti bila popularna higijenska praksa, doufing je sada obeshrabren jer često dovodi do neravnoteže u vaginalnim bakterijama. Žena može smanjiti vjerojatnost razvijanja bakterijske vaginoze ne douching i abstinent, ali čak i uz eliminiranje tih faktora rizika, njezine vaginalne bakterije mogu i dalje postati neuravnotežen.

Ako žena posumnja da ima BV, liječnik će pregledati vaginalni iscjedak pacijenta kako bi dijagnostio bilo bakterijsku vaginozu ili drugu vaginalnu infekciju koja ima slične simptome, kao što je infekcija kvasca ili trichomonas. Pacijent obično dobiva pelvicni ispit kako bi isključio mogućnost ozbiljnijeg stanja. Liječnik će vjerojatno razmazati ženski iscjedak da bi pregledao pod mikroskopom, tražeći klasične karakteristike BV, naročito tragove stanica i niske količine laktobacila. Liječnik također može provesti ispitivanje na čir, pri čemu se uzorak za ispuštanje stavlja u dodir s kapom kalij hidroksida. Ako je pozitivno, pojavit će se mirisni miris.

Liječnici mogu koristiti nekoliko različitih antibiotika za liječenje bakterijske vaginoze. Budući da se vjeruje da je najučinkovitije liječenje, metronidazol se obično propisuje bilo u obliku tablete, nazvanu Flagyl® ili njegovo lokalno oblikovanje, nazvanu Metrogel®. Clyndamycin krema, ili Cleocin® i oralni tinidazol, ili Tindamax®, također se učinkovito koriste za liječenje bakterijske vaginoze. Oralni metronidazol može uzrokovati nuspojave mučnine, glavobolje, gubitka apetita i ozbiljnih nuspojava u rijetkim slučajevima. Topični antibiotici ne uzrokuju ove nuspojave, ali mogu pridonijeti razvoju infekcije kvasca.

Više od brojača i homeopatskih lijekova je popularno za liječenje bakterijske vaginoze. Jogurti koji sadrže žive acidophilus mogu se jesti, primijeniti topikalno u vaginu ili umetnuti u vaginu preko tampona koji je umočen u jogurt. Obrada jogurta je blaga i široko primijenjena metoda balansiranja bakterija. Ostali mogući lijekovi su češnjak, gentian violet, ulje čajevca, dodatak Lactobacillus i vitaminski dodatak. Žene koje koriste domaće lijekove za liječenje bakterijske vaginoze trebaju biti svjesne da pogrešna dijagnoza ili neadekvatno liječenje BV može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pogotovo ako je pacijent trudna.