Kako liječiti dermatitis penisa?

Dermatitis penisa često ne zahtijeva liječenje, osim ako uzrokuje teške iritacije ili nelagode. Ponekad se kortikosteroidne kreme mogu koristiti za zaustavljanje svrabe i za smanjenje upale. Često dermatitis uzrokuje izloženost kože nadražujućim tvarima, uključujući kemikalije u deterdžentima za pranje rublja ili mirisima u sapunima. Iz tog razloga, dio bilo kojeg tretmana za penis dermatitis treba uključiti izbjegavanje tih tvari.

Simptomi koji se mogu pojaviti kod dermatitisa penisa uključuju crvenilo, otekline, svrbež i druge nelagode. To se može dogoditi na glavi penisa ili bilo gdje na vratilu. Povremeno se može primijetiti i iscjedak. Budući da se ovi simptomi često javljaju i kod mnogih spolno prenosivih bolesti, pa ih treba istražiti od strane liječnika kako bi isključili te uvjete. Nakon što je utvrđeno da seksualno prenosive infekcije nije kriv, liječnik će vjerojatno dati kremu za smanjenje upale i nelagode.

Ako se dpenis dermatitis uzrokuje izloženost kemikalijama i drugim tvarima, simptomi se mogu ponoviti ili se ne poboljšavaju sve dok se te kemikalije ne uklone iz atmosfere. Oni koji koriste mirisni deterdžent za pranje, sapun ili druga tvar koja dolazi u dodir s tijelom trebaju ukloniti sve potencijalne nadražujuće tvari. One se mogu polagano ponovno uvesti jedan po jedan kako bi se utvrdilo koji uzrokuje probleme.

Ponekad će se pojaviti dermatitis penisa nakon spolnog odnosa s nekim tko je koristio te proizvode ili nakon upotrebe osobnog maziva ili kondoma. U drugim slučajevima, penis može postati razdražen nakon što je izložen vlazi na duže vrijeme. Seks i sam svibanj također izazvati iritaciju ako je odnos produžen. Iako nije zarazna, često je najbolje izbjegavati seks sve dok se simptomi ne počnu izliječiti kako bi se izbjeglo stvaranje lošijih simptoma.

Blagi slučajevi dermatitisa vjerojatno neće zahtijevati nikakav tretman da bi ih izliječili, jer oni često sami nestanu nakon uklanjanja iritacija. Tretman je obično potreban da pomogne u neugodnosti. Povremeno, dodatno liječenje može biti potrebno u teškim slučajevima kada je stanje uzrokovano neželjeznim izvorima. Na primjer, dermatitis penisa povremeno je uzrokovan gljivičnim infekcijama. To se često širi od seksualnog partnera koji pati od infekcije vaginalnog kvasca, a obično je potreban antifungalni krema.