Kako liječiti infekciju celulitis?

Celulitis je komplikacija bakterijske ili gljivične infekcije koja dovodi do razvoja bolnog, crvenog, svrbljivog osipa. Većina slučajeva celulitisa je blaga i uzrokuje samo malu nelagodu, iako se teška ili netretirana infekcija celulitom može dovesti do groznice, poteškoća s disanjem i potencijalno kobnih komplikacija srca. Bitno je za osobu koja primjećuje uporni osip kako bi zatražio medicinsku procjenu kako bi dobio točnu dijagnozu i saznala o posebnim lijekovima za infekciju. Blagi slučajevi obično se oslobađaju oralnim antibioticima, iako napredne infekcije često zahtijevaju hospitalizaciju i liječenje intravenoznim lijekovima.

Većina slučajeva celulitisa rezultat su streptokoka ili stafilokoknih infekcija, iako mnogi različiti patogeni mogu potencijalno uzrokovati probleme. Kada bakterije ulaze u kožu kroz otvorenu ranu, puknuću kožu ili insekte insekata, proliferiraju i aktiviraju odgovor imunološkog sustava koji dovodi do crvenila i otekline. Osip ima tendenciju da bude vrlo svrbež i bolan, iako liječnici snažno savjetuju protiv grebanja, jer to može dodatno iritirati kožu i stvoriti nove putove za bakterije da uđu u tijelo.

Osoba koja razvije neuobičajeni osip može primijeniti lokalnu kremu protiv svrbeža na dio tijela kako bi privremeno ublažio simptome. Osim toga, podizanje i zaleđivanje osipa može pomoći smanjivanju oticanja. Izlječenja nastala blagim dermatitisom ili alergijskim reakcijama obično idu za nekoliko sati ili dana, iako se infekcija celulitom često može pogoršati bez profesionalne njege. Pojedinac koji ima pogoršanje osip ili razvijanje groznice treba što prije posjetiti hitnu službu.

Liječnik obično može dijagnosticirati infekciju celulitisom ispitivanjem osipa i prikupljanjem uzorka krvi za laboratorijsko ispitivanje. Mjere liječenja ovise o tipu bakterija ili gljivica odgovornih za simptome. Većina bakterijskih infekcija, uključujući streptokokne i stafilokokne vrste, može se liječiti dvotjednim tijekovima oralnih antibiotika. Najčešće propisani antibiotici su penicilin, eritromicin i vankomicin. Osim uzimanja dnevnih lijekova, pacijenti će možda trebati primijeniti lokalne kreme i slijediti druge postupke kućne njege koje su opisali njihovi liječnici. S liječenjem i pažljivim praćenjem, celulitis se obično rješava u dva do tri tjedna.

Infekcija celulita koja uzrokuje tešku groznicu i bolest zahtijeva agresivniju terapiju. Pacijent je obično primljen u kritičnu skrbnu jedinicu, dajući intravenozne antibiotike i tekućine, pažljivo pratiti kako bi se osigurala stabilnost tijela sustava. Nakon što se pacijent počne osjećati bolje, on ili ona može biti propisana oralnim lijekovima i dopušteno da se vrati kući. Česti su pregledi potrebni za praćenje iscjeljenja i osiguravanje potpunog iskorjenjivanja bakterija.