Kako liječiti osip od antibiotika?

Osip od antibiotika obično će se riješiti sami bez liječenja, ali može biti dobra ideja da razgovaraju o osipu s liječnikom i dobijete procjenu za alergije. Antibiotski osipi mogu biti česti, osobito kod djece, i nisu uvijek rezultat alergijskog odgovora. Liječnik će morati pogledati pacijenta kako bi odredio podrijetlo osipa i odlučiti je li potrebno dodatno liječenje. Za bolesnike koji se osjećaju nelagodno, lijekovi su dostupni za rješavanje svrab i bol.

Ako pacijent uočava osip od antibiotika, preporuča se održati osip čist i suhom što je više moguće. Bolesnici bi trebali oprati toplom vodom i blagim sapunima, i osušiti. Čišćenje osipa također pruža mogućnost da provjerite je li bilo kakvih promjena. Ako se osip brzo širi, počinje stvaranje mjehura ili se čini da je povezan s simptomima kao što je teško disanje, pacijent treba odmah nazvati liječnika. Ove teže osipi svibanj biti alergični u prirodi i pacijentu može biti potrebno liječenje.

Čekanje i gledanje obično je najbolji tretman za osip od antibiotika. Ako pacijent doživi nelagodu, kreme za kožu bez recepta mogu pomoći ublažavanju iritacije. Liječnik može propisati agresivnije lijekove ako osip postaje intenzivan. Važno je nastaviti uzimati antibiotike, osim ako liječnik ne odredi pacijenta da prestane, jer lijekovi još uvijek rade i važno je liječiti bakterijsku infekciju. Kada je tijekom lijekova gotov, osip od antibiotika treba razriješiti.

Pacijenti s osipa obično su osjetljiviji na sunčevu svjetlost i druge nadražujuće tvari, uključujući uske i svrbežne odjeće. Nositi labav, udobnu odjeću treba pomoći pacijentima da se osjećaju ugodno. Ako je osip jak, može biti nužno povezati ga kako bi se smanjio rizik od infekcija i osigurao neko podizanje, tako da pritisak iz sjedenja i drugih aktivnosti neće pogoršati osip.

Nealergijska priroda većine osipa znači da pacijent može uzimati antibiotike u budućnosti bez brige o ozbiljnoj alergijskoj reakciji. Alergični osip može se brzo pojaviti, a normalni osip može nastati nakon nekoliko dana. Kada su uzroci alergije, pacijent također može osjetiti teže nuspojave. Liječnik može procijeniti pacijenta i provjeriti za sva druga moguća objašnjenja kao što su alergije na hranu, nepovoljne interakcije između lijekova ili izloženost toksinima. Ako liječnik vjeruje da je osip od antibiotika alergijski u prirodi, on će dodati bilješku pacijentovu grafikonu kako bi se uvjerio da nitko ne propisuje taj lijek u budućnosti.