Kako liječiti osip s hidrokortizonom?

Kako bi se liječilo osip s hidrokortizonom, lijekovi se obično moraju primijeniti topikalno nekoliko puta dnevno. To je niskokvalitetan, protuupalni lijek iz steroidne klase tretmana. Lijekovi dolaze u recept i over-the-counter verzije i mogu se koristiti u nekoliko oblika, uključujući kreme, sprejeve i gelove. Nanosi se na kožu nekoliko puta dnevno sve dok osip ne ode. Lijek također pomaže u ublažavanju svrbežne kože.

Postoji nekoliko oblika primjene koji se mogu koristiti za liječenje osipa s hidrokortizonom. Lijek dolazi u masti, kremu, losionu, gelu ili tekućini. Također se može nanijeti pomoću spreja ili ručnika koja je natopljena lijekom. Tipični lijekovi ili lijekovi bez recepta zahtijevaju da se lijek primijeni najmanje četiri puta dnevno za potpunu učinkovitost. Možda nije sigurno staviti druge proizvode, poput kozmetike, na područje koje je tretirano hidrokortizonom.

Prije primjene topikalnog hidrokortizona, dio kože koji se treba liječiti mora biti dobro isprati. Nakon što je proizvod lagano utrljao u vlažnu kožu, tretirano područje obično je prekriveno lagano pričvršćenom plastičnom folijom, s dijelom koji je ostavljen otvoren ili probijen, tako da zrak može doći do kože. Plastično je zatim prekriveno zavojem, gazom ili medicinskom trakom kako bi lijek mogao potonuti u kožu i tako se ne bi trljao. Sva nova primjena lijeka treba se mijenjati i ne smije se ostaviti na tretiranom području duljem od 12 sati.

Neki dijelovi tijela ne reagiraju dobro na liječenje osipa s hidrokortizonom. To može naštetiti koži na licu iu genitalnom i pazušnom području ako se koristi predugo. Lijek se također treba držati podalje od očiju.

Blaga nuspojava proizvoda napravljenih za liječenje osipa s hidrokortizonom uključuju akne, pečenje, svrbež i sušenje ili krekiranje kože. O tim simptomima treba razgovarati samo s liječnikom ako postanu ozbiljniji ili da se na kraju ne odmiču. Veće nuspojave hidrokortizona uključuju ozbiljne osip, teško disanje ili poteškoće s disanjem. Neki bolesnici također mogu dobiti infekciju kože, što je naznačeno oozing gnoj, crvenilo i oteklina. Te ozbiljne posljedice treba odmah prijaviti liječniku.