Kako liječiti zaražene folikulom kose?

Liječenje zaraženog folikula kose uključuje čuvanje kože čistom i bez bakterija. Osim toga, topikalni antibiotici i antiseptici također su učinkoviti u smanjenju bakterija na koži, čime se potiče ozdravljenje. Folikul dlake svibanj dobiti zaraženo zbog brijanja s dosadno britva, što uzrokuje da se kosa okrenuti prema unutra i rasti natrag u kožu. Folikul tada postaje upaljen, crven, a ponekad bolan. Infekcije i urastajuće vlasi mogu se pojaviti na bilo kojem mjestu gdje raste kosa, ali su najčešća na licu, nogama i bikinijskom području.

Općenito, urastajuću kosu može se nježno ukloniti steriliziranim pincetom tako da se područje može adekvatno očistiti i liječiti lokalnim lijekovima. Piling kože tijekom kupanja ili tuširanja s jastučićem za loofah može održati glatku kožu i smanjiti učestalost zaraženih urastah dlačica. Osim toga, konzumiranje zdrave prehrane bogate antioksidansima može potaknuti imunološki sustav i smanjiti mogućnost infekcije. Svakodnevna vježba može također promovirati wellness i smanjiti stopu infekcija.

Ako zaraženi folikuli dlake uzrokuju infekciju sustavom, liječnik može preporučiti oralni antibiotik. Važno je da pacijent dovrši cijeli režim lijekova, jer neuspjeh to može rezultirati povratkom infekcije. Vruće kompresije koje se primjenjuju na zahvaćeno područje tijekom dana također su koristan tretman, budući da toplina kompresije može pomoći izvući infekciju, istovremeno smanjujući upalu, crvenilo i nelagodu.

Brijanje s glatkom britvom ne samo da je abrazivna i iritantna za kožu, već je vjerojatno da će se folikul dlake zaraziti. Kada razbojnik počinje gubiti sposobnost da učinkovito ukloni kosu, treba ga zamijeniti novim, čistim. Osim toga, britve koje su još uvijek oštre, ali stare, mogu bacati bakterije koje mogu uzrokovati infekciju.

Iako je uobičajeno liječiti zaražene folikule dlake kod kuće, pojedinac treba odmah vidjeti medicinskog stručnjaka ako je područje oozing gnoj ili ima jak miris. To može ukazivati ​​na ozbiljnu infekciju koja će trebati medicinsku intervenciju. Iako su oralni antibiotici općenito učinkoviti u liječenju jednostavnih inficiranih urastao dlačica, kada je prisutna teška infekcija, intravenozni (IV) antibiotici mogu biti potrebni za liječenje infekcije.