Kako liječiti zaražene urastajuće kose?

Postoji nekoliko različitih načina liječenja zaražene urastao kose, uključujući pokrivanje područja s toplim oblogom, stvarajući kožu “masku” ekstrakata poput eukaliptusa i prirodne gline u prahu i pilingom površine nježnim pilingom. Sve ove metode rade u borbi protiv upale i zadržavaju mjesto bez otpadaka i ulja, što može uzrokovati širenje infekcije. Korištenje komercijalne astringentne ili iscjeliteljske kreme može također pomoći. Bez obzira na način koji odaberete, važno je pokušati zadržati web mjesto čistom i suhom. Debeli hidratantni losioni obično nisu najbolji izbor, budući da oni zapravo mogu potaknuti rast bakterija i još više uklanjaju pore na koži. Infekcije koje uzrokuju gljivice ovdje su posebno zabrinute, jer održavanje uvjeta suhog je jedan od najboljih načina da se zadrži vanjski otpad od ulaska na mjesto na kojem gnoj izlazi.

Prešanje toplog, mokrog obloga na zaraženo područje nekoliko puta dnevno može pomoći otvoriti pore, dopuštajući gnoju da se odstrani od zaraženog područja. Koža se također treba čistiti dvaput dnevno – jednom ujutro, a opet prije spavanja – s toplom vodom i antibakterijskim sapunom ili sredstvom za čišćenje koja pomaže ukloniti nečistoću i ubiti bakterije. Primjena antibakterijskih ili hidrokortiznih krema nakon čišćenja može pomoći ubiti postojeće bakterije, smanjiti oticanje i spriječiti daljnju infekciju.

Mnogi ljudi također koriste kozmetičku “masku” za pokrivanje stranice i izvuče vlagu i idealno štetne bakterije. Maske se ponekad mogu kupiti od dobavljača zdravstvene zaštite i ljepote, ali obično ih je vrlo lako napraviti kod kuće. Eukaliptusovo ulje je popularno sredstvo za kućanstvo zbog svojih dezinfekcijskih svojstava. Ulje se može pomiješati s prirodnim kozmetičkim glinenim prahom, koji se može kupiti u trgovinama zdrave hrane i primijeniti na urastajuću kosu, a zatim prekriti laganim zavojem. Clay može pomoći izvući gnoj i tekućinu, a ulje eukaliptusa može pomoći dezinficirati folikul dlake. Ova vrsta maske najčešće se koristi noću, koža treba biti temeljito očišćena i dopušteno da se zrak osuši sljedećeg jutra.

Nježno piling od zaražene zaražene kose svaka dva dana tijekom razdoblja ozdravljenja može biti od pomoći. Piling može pomoći uklanjanju prljavštine i višak ulja iz kože, a odabir pilingnog sredstva za čišćenje koji sadrži salicilnu kiselinu može pomoći bržem uklanjanju začepljenih pore. Općenito, trebate biti pažljivi da ne razbijete gnojno ispunjeno područje urastajuće kose, jer to može rezultirati širenjem infekcije na druga područja kože. Kao primamljivo kao što bi moglo biti stvarno piling na tom području, nježni dodir obično je najbolji.

Ostale stavke kupljene u trgovini mogu pomoći u ublažavanju nelagode zaražene urastajuće kose i pomoći u ubrzavanju procesa ozdravljenja. Na primjer, primjenom vještice lješnjaka, nježne supstance koje se nalaze u većini trgovina drogerijama i drogama, mogu pomoći dezinficirati i isušiti zaražene folikule dlake. Primjena lagane losione za zobene pahuljice može pomoći kod svrbeža koja često prati zaraženu urastajuću kosu, a bilo kakav oticanje ili bol se često može liječiti lijekovima bez recepta kao što je ibuprofen.

Nakon što ste liječili infekciju, važno je razmišljati o načinima sprječavanja ponovne pojave istog. Ugrođene vlasi najčešće se javljaju kao posljedica brijanja, kada se stubble rasti na sebi, a ne vraća se normalno. Korištenje dosta kreme za brijanje i pazeći da je stranica vlažna i čista prije brijanja je jedan od načina da se smanji rizik od potresanja, smanjujući trenje i iritaciju na mjestu kada ste gotovi s vašim britvama. Dobro održavanje područja čistim i suhim tijekom dana je također dobra ideja. Ne mogu se spriječiti sve uronjene dlake, ali briga za njih kad se dogode može kasnije spriječiti infekciju i nelagodu.