Kako liječnici mjere serumski kolesterol?

Kolesterol je masni spoj koji se proizvodi u jetri i unosi u tijelo, obično jedući meso i druge životinjske proizvode. Također poznat kao lipidi i lipidi u krvi, serumski kolesterol može se mjeriti jednostavnim testovima krvi. Razine se mjere u miligrama po decilitru (mg / dL) krvi u Sjedinjenim Državama i milimolima po litri (mmol / L) krvi u većini drugih zemalja. Kolesterol testovi mjere ukupni kolesterol, kao i razinu HDL i LDL, koji su dvije osnovne vrste kolesterola. Ovi testovi postali su standard za temeljita ispitivanja, budući da razina serumskog kolesterola može ukazivati ​​na potencijal za koronarnu arterijsku bolest, srčane bolesti, moždane udarce, dijabetes i druge većim oboljenjima koja se mogu spriječiti.

Razine lipida u krvi općenito su razbijene kako bi se prikazale količine dviju glavnih vrsta kolesterola. Lipoprotein visoke gustoće (HDL) obično je poznat kao “dobar” kolesterol, a lipoprotein male gustoće (LDL) označen je kao “loš” kolesterol. Obje su neophodne za dobro zdravlje, no veći su HDL brojevi, dok se smatra da su niži LDL brojevi bolji za zdravlje srca. Trigliceridi su vrsta masnoća u krvi koja se također često mjeri u testu lipida u krvi.

HDL brojevi koji su oko 40 mg / dL (manje od 1 mmol / L) ili niže smatraju se siromašnima, dok se brojevi od oko 60 mg / L (oko 1,5 mmol / L) i više smatraju dobrim. LDL brojevi koji se kreću od oko 100-129 mg / dL (2,6-3,3 mmol / L) su oko prosjeka, ali se preporučuju niži brojevi za osobe s čimbenicima rizika za bolesti srca ili poznate srčane probleme. Visoka razina od 130 mg / L (oko 3,4 mmol / L) ili više. Oba prehrambenih promjena i lijekovi se često koriste za podizanje HDL i niže LDL. Najbolji razina ukupnog kolesterola u serumu općenito se smatra 200 mg / L (oko 5.2 mmol / L) i niže, iako mnogi stručnjaci sada vjeruju da odgovarajuće razine HDL i LDL mogu biti važnije od ukupnog ukupnog broja.

Testovi serumskog kolesterola obično su najtočniji nakon što je pacijent postio oko 12 sati. To čuva probavu hrane od utjecaja na test i mijenjanje rezultata. Hrana, osobito izbori koji sadrže masnoće ili šećer, mogu dramatično naginjati trigliceride, pa se preporuča gladovanje i pijenje samo vode u satima koji vode do testa. Međutim, liječnik može dati različite upute, ovisno o razlozima testiranja. Trigliceridi se obično smatraju dobrim ako mjere na 150 mg / L (oko 1,7 mmol / L) ili niže, i previsoki za bilo što iznad toga.

Loši brojevi općenito ukazuju na velike količine masnih kiselina u krvi i kolesterola koji bi mogli pridonijeti začepljenim arterijama, dijabetesu, bolesti srca, pretilosti i drugim problemima. Liječnici obično gledaju sve brojeve u serumskim testovima kolesterola da bi dobili cjelokupnu sliku zdravlja umjesto da izdvoje jedan broj ili loš rezultat kao definitivni pokazatelj da nešto nije u redu. Razine kolesterola u serumu obično se unose u zdravo područje jedući hranjivu ishranu, uzimajući neku vježbu i, ako je potrebno, uzimajući odgovarajuće lijekove.