Kako liječnici uklanjaju pankreatni stent?

Stencil iz gušterače je tanka cijev koja je kirurški ugrađena u gušterijalni kanal kako bi se omogućila drenaža. Stentovi se tipično uklanjaju korištenjem endoskopske retrogradne kolangiopankreatografije (ERCP) ili dvolančastom pomoćnom kolangiopankreatoskopijom (DACP). Prije početka postupka, pacijenti će biti podložni sedativi, a može se uzeti rendgenska snimka da bi vidjeli položaj stenta. Endoskop i ponekad duodenoskop će se zatim koristiti za pregled gušterače, dok kirurg uklanja stent pomoću pinceta ili zamke. Nakon postupka, pacijentima se može zatražiti da prisustvuju nekoliko post-operacijskih pregleda kako bi promatrali rezultate njihovog uklanjanja stenta.

Stentovi gušterače obično se uklanjaju uz pomoć ERCP-a. Ovo je postupak koji uključuje uporabu radiografije i specijaliziranog endoskopa. Endoskop je alat koji projektira slike unutarnjih organa, tkiva i drugih struktura na zaslon za gledanje kada se umetne u tijelo. Endoskopi su šuplji, što također omogućuje liječnicima da umetnu i koriste specijalizirane alate. U nekim slučajevima, duodenoskop se također koristi za pregled gastrointestinalnog trakta.

Prije uklanjanja stenta pankreasa, pacijenti su sedirani i daju lokalni anestetik koji umiruje grlo. Opća anestezija, koja će pacijenta staviti u duboki san, također se može koristiti tijekom ovog postupka. To ovisi o pacijentovoj razini anksioznosti, preferenci kirurga i složenosti postupka. Kako bi se pripremio za postupak, kirurg također može uzeti X-zrake stenta pankreasa kako bi utvrdio je li objekt prešao ili pomaknuo.

Nakon što je pacijent sediran, pojedinac će se prebaciti na svoju stranu, a endoskop će biti umetnut u usta. Endoskop će biti vođen dolje jednjaka, kroz trbuh i stent gušterače. Ako je potrebno, endoskop se također može umetnuti kroz mali rez u abdomenu. Nakon dostizanja područja, endoskop će projicirati sliku kanala, stenta i okolnih tkiva na zaslon za gledanje. Ako kirurg treba bolji pregled stenta pankreasa, duodenoskop se također može koristiti za pregled područja.

Kirurg će tada uhvatiti stent pomoću zamke ili endoskopskih pinceta. Ako se stent pomakne, u kanali gušterače napravit će se mali incision s iglom i nožem kako bi stent postao dostupniji. Stent će biti izvučen iz kanala i uklonjen kroz instrumentni kanal. Kad god je to moguće, stenti se uklanjaju bez ozljeda kanala ili okolnih tkiva.

Nakon uklanjanja stenta, endoskop će biti uklonjen iz pacijenta. Ako je napravljen rez, rana će biti očišćena i zatvorena. Pacijent će biti nadgledan dok on ili ona ponovno dobiva punu svijest. Kako bi se osigurala uspješnost stentinga gušterače, pacijenti će obično morati napraviti nekoliko poslijeoperacijskih posjeta svom liječniku. Tijekom ovih obveza, liječnik će utvrditi hoće li gušterijski kanal ispravno isušiti ili ako je potrebno dodatno liječenje.