Kako mogu koristiti amoksicilin za zub apsces?

Amoksicilin se propisuje u različitim oblicima – kao što su kapsule, tekuće suspenzije ili injekcije – za liječenje infekcija zubnih apscesa. Lijek amoksicilin proizlazi iz penicilina, jakog antibiotika za liječenje bakterijskih infekcija. Samo obučeni liječnici mogu propisati amoksicilin za zub abscesa. Lijek se obično uzima tijekom dana u redovitim razmacima iu dozama koje odgovaraju boli pacijenta.

Apsces zuba je bakterijska infekcija zubnih caklinih cijevi. Propadanje zuba može lako uzrokovati nastanak apscesa, što jamči neposredni krug amoksicilina. Dopuštanje da infekcija nastavi bez intervencije antibiotika može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput infekcija susjednih koštanih struktura.

Amoksicilin dobro funkcionira s konstantnom razinom antibiotika unutar ljudskog tijela. Liječnici će obično zahtijevati pacijenta da uzme antibiotik na stalnu osnovu, kao što je svakih 12 sati, za nekoliko dana. Ozbiljne infekcije zahtijevaju veće doze lijeka u češćim vremenskim razmacima, kao što je više od 7 do 10 dana, na temelju dijagnoze liječnika. Manje ozbiljne bolesti mogu zahtijevati samo nekoliko dana uporabe droga.

Doza se također temelji na težini bolesnika. Duljina liječenja amoksicilinom i jakosti lijeka moraju odgovarati veličini pacijenta, od dojenčadi do odraslih osoba koje imaju prekomjernu težinu. Odrasli se obično uzimaju usmeni oblik amoksicilina za zub, a dijete ili malo dijete može zahtijevati injekciju ili oblik žvakaćih tableta lijeka.

Neki pacijenti mogu zaboraviti uzeti amoksicilin zbog zubnog apscesa. Kada pacijent sjeti zaboravljene doze, liječnici predlažu da je uzimaju što je prije moguće. U slučajevima kada pacijent približava sljedećem vremenu doziranja, propuštena doza treba propustiti. Prekomjerne količine amoksicilina u tijelu mogu uzrokovati neugodne nuspojave, kao što je mučnina.

Liječenje amoksicilinom može učiniti da se pacijent osjeća mnogo bolje prije završetka liječenja. Apsces zuba može zaustaviti lupanje i vizualno se pojaviti normalno. Iako se osjećaju bolje, pacijenti trebaju završiti propisani amoksicilin, osim ako liječnik ne odredi drugačije. Bakterije infekcije mogu i dalje biti aktivne u području apscesa. Dovršetak serije antibiotika lijek će osigurati da su sve bakterijske stanice uništene, sprečavajući povrat bolesti.

Bilo koji bolesnik koji ima alergijske reakcije na penicilin ili lijekove izvedene iz penicilina mora obavijestiti liječnika prije uzimanja amoksicilina za zub. Teški učinci mogu nastati uslijed alergijske reakcije uzrokovane lijekom, kao što je povraćanje ili suho naginjanje. Liječnik može pronaći alternativni lijek koji nije povezan s penicilinom za liječenje bakterijske infekcije.