Kako mogu koristiti ljudski hormon rasta rastu jači?

Korištenje hormona rasta ljudskog hormona rasta (HGH) je najčešće kod djece, iako se može koristiti kod odraslih osoba. HGH zamjenska terapija prvenstveno potiče rast povećanjem razvoja mišićne mase. Hormon se primjenjuje dnevno putem injekcije s inzulinskom špricom u mišić ili treći sloj kože, poznat kao potkožno tkivo.

Kao što se prirodno javlja u tijelu, hormon ljudskog rasta nalazi se u hipofiza, struktura oko veličine graška koja počiva na bazi mozga. Ako hipofiza ne funkcionira ispravno, rast i razvoj tijela mogu biti usporeni. Hormon je propisan i djeci i odraslima, prvenstveno kao odgovor na razne medicinske uvjete, iako uzrok kratkog stasa ne mora uvijek biti poznat.

Redovita injekcija HGH je sve što je potrebno kako bi se promjena promijenila unutar nekoliko mjeseci. U nekim situacijama, medicinski stručnjaci preporučuju da se hormon rasta preuzme tijekom cijelog života. Iako mnogi bolesnici mogu uglavnom uzeti hormon ljudskog rasta da rastu jači, mogu primijetiti i druge pogodnosti kao što su pad masti u tijelu, poboljšani tonovi mišića i povećanje motoričke funkcije.

Postoji nekoliko stanja u kojima pacijenti mogu biti propisani ljudski hormon rasta. Najčešće se daje maloj djeci za stanja kao što su Turnerov sindrom i Prader-Williov sindrom, oboje su genetski poremećaji, kao i za kronične nedostatke u bubrezima ili na razini HGH. Također se daje djeci koja su rođena male za gestacijsku dob.

Odrasli su propisani HGH kada imaju stanja poput nedostatka hormona zbog tumora ili drugog poremećaja hipofize i kao tretmana za bolesti koje prolijevaju mišiće, što može biti posljedica HIV-a. Također je primijenjen kao liječenje sindroma kratkog crijeva, crijevne bolesti koja uzrokuje nepravilnu apsorpciju hranjivih tvari. Postoje slučajevi gdje je ljudski hormon rasta propisan kako bi se riješio kratki stas za koji uzrok nije poznat.

Uzimanje hormona ljudskog rasta da raste jači može biti opasno ako se to učini nepravilno, stoga je važno uzimati lijek samo pod vodstvom liječnika. To je djelomično zato što su samo varijante lijeka odobrene od FDA konzistentne kvalitete. Medicinski stručnjaci također trebaju redovito pratiti pacijente na terapiji hormona rasta u ljudi u slučaju da se količina primijenjenog lijeka mora mijenjati.