Kako mogu liječiti blistere oka?

Najbolje je ne samoodijagnizirati stanje unutrašnjosti oka. Ako sumnjate na blistere oka na rožnici ili bijelom oka, trebate se posavjetovati s profesionalnim liječnikom o oku za pravilnu dijagnozu i savjete. Ako liječnik pronađe rast vašeg očne jabučice, često se naziva pinguecula ili pterygium, on može propisati kapljice za oči ili steroidalne kapljice za ublažavanje upale. Ako imate ponavljajuće blistere oka koje je vaš oftalmolog liječio u prošlosti, možda ćete naći olakšanje tako što ćete odmarati oko dok blister ne nestane.

Manje blistere za oči, koje se ponekad naziva erozijama oka, općenito se liječe bez liječenja. Često ove male ozljede nisu ništa više od smetnji. U nekim slučajevima, međutim, može biti blage do umjerene nelagode i boli, koje se mogu liječiti kućnom njegu. Ako je vaš liječnik za oči isključio bilo kakav ozbiljan uzrok, trebali biste biti u mogućnosti olakšati neugodu uzimanjem prekomjerne boli, kao što je acetaminofen. Pod preporukom vašeg liječnika, protuupalni kapi za oči mogu se koristiti za smanjenje oticanja rožnice i ublažavanje iritacije.

Pokušajte odmoriti oko što je više moguće dok blister ne nestane. Važno je da ne očistite oči čitajući ili gledate previše televizora, što može odgoditi zacjeljivanje blistera. Razmislite o uzimanju dan ili dva s posla ili škole sve dok oči ne zacjeljuju. Jaka sunčeva svjetlost može oštetiti blistere oka, stoga zaštitite svoje oči od sunčevih štetnih ultraljubičastih zraka sa sunčanim naočalama.

Zamolite svog liječnika za oči ili ljekarnika da kapljice za podmazivanje koriste za pojavu blistera za oči. Ako je blister vašeg oka manji, možda ćete naći olakšanje pomoću kapljica bez recepta. U suprotnom, zamolite svog liječnika da propisuje jače kapljice za podmazivanje koje se koriste dok se mjehurić ne izliječi. Ako nakon bilo kakvog lijeka osjetite dodatnu nadraženost, prestanite s liječenjem i odmah prijaviti incident svom liječniku.

Čuvajte ruke čistim tako da ih često isperete i pokušajte izbjeći dodirivanje ili trljanje oka. Bakterije na vašoj ruci mogu zagaditi vaše oči, uzrokujući infekciju, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ako je došlo do ekstremnog crvenila, teške boli i otekline, odmah se obratite stručnjaku za njegu oka. Najbolje je da ne prisilite otvoriti kapak, jer bi to moglo dodatno oštetiti unutrašnjost vašeg oka. Teška oteklina koja vam zabranju otvaranje kapaka može zahtijevati liječenje od svog liječnika.