Kako mogu liječiti cistu s gnojem?

Liječenje ciste s gnojem obično uključuje primjenu toplih obloga na područje i moguće uzimanje antibiotika. Ove ciste su uzrokovane bakterijskom infekcijom koja može biti vrlo zarazna i širiti se na druge ljude ili na različita mjesta na tijelu. Općenito, cista će polagano izliječiti, osim ako se gnoj izlučuje prirodno ili da ga liječnik iscrpi. Cista s gljivom ponekad se naziva apsces i može se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući usta.

Cistu s gljivicom uvijek treba procijeniti zdravstveni djelatnik koji može preporučiti učinkovit plan liječenja. Home lijekovi za liječenje cista s gnojom uključuju stavljanje vruće komprimirati na području nekoliko puta dnevno. To će vam pomoći u brzini ozdravljenja i također će potaknuti cistu na odvod. Nikad se ne preporuča pokušati stisnuti cistu ili ga pokušati kopati kod kuće, jer to može uvelike povećati rizik širenja infekcije.

Topikalni ili oralni antibiotici često su propisani za liječenje ciste s gljivicom. Povremeno, liječnik će propisati kombinaciju oboje, posebno ako je cista duboka. Također, boje i karakteristike gnojova nisu pokazatelji tipa ili težine infekcija, jer ciste koje sadrže minimalne količine bijelog gnoja mogu biti jednako zarazne kao i ciste koje sadrže velike količine tamno obojenog gusta gnoj.

Boja gnoja u cisti obično se kreće od bijele do tamno smeđe boje, s bojama žute i zelene, između. Može se pojaviti i ružičasta ili duboka crvena guma, a to se događa kada se krv pomiješa s gnojem. Osim antibiotika, liječnik također može preporučiti antibakterijske sapune. Skrupulozna higijena je iznimno važna kada se dodiruju zaražene ciste kako bi se spriječilo širenje infekcije. Ruke bi se trebale dobro isprati prije i nakon kontakta s infekcijom, a vruće kompresije treba mijenjati nakon svake uporabe.

Ponekad, cista s gnojem može postati toliko jaka da uzrokuje sustavne simptome. To može uključivati ​​groznicu, zimicu, mučninu i bolove u tijelu. Pored toga, može se pojaviti glavobolja, vrtoglavica i umor. Davatelj zdravstvene skrbi mora biti obaviješten odjednom kada se pojavljuju simptomi koji se pojavljuju na cijelom tijelu ili na cijelom tijelu kako bi se izbjegao rizik od ozbiljne infekcije krvi.