Kako mogu liječiti čvorište?

Postoje neke samouprave i medicinske opcije za liječenje čvora, infekcije žlijezda lojnica uz kapak koji je također poznat kao hordeolum. Mnogi se stižu sami, a briga o sebi često je dovoljna za liječenje čvora, pri čemu se stanje obično očisti u roku od tjedan dana. Za više tvrdokornih sties, svibanj posjetiti liječnički ured za dodatne mogućnosti liječenja svibanj biti potrebno.

Sties nastaje kad bakterije ulaze u žlijezde lojnice uz kapke, uzrokujući infekciju i upalu. Područje oko žlijezde postaje natečeno i crveno, obično se pretvara u malu, a ponekad vrlo bolnu udubinu s malom bijelom točkom. Kada se tretirašom, cilj je spriječiti širenje bakterija, potaknuti da se prasak rasprsne, tako da će ispuštati i otkloniti upalu.

Početna liječenje počinje s toplim oblogama. Uzmi čistu perilicu, natopi je u vrućoj vodi i držite je na području nekoliko puta dnevno. Nakon toga ćete možda poželjno nježno operirati područje s blagim antibakterijskim sapunom kako biste destimulirali širenje bakterija. Također možete koristiti grijane gel pakete, tople krumpire i grijane jastuke za oči, ali pazite da provjerite temperaturu prema unutrašnjosti vašeg zgloba prije nego što primijenite stisak na oko, jer ako je previše vruće, to može biti vrlo bolno. Također možete tretirati čvar sa svježe korištenim vrećicama za čaj, koje zadržavaju toplinu neko vrijeme.

Topla kompresija ublažava upalu i potiče odvodnju. Kada se tretiračom, nikada ne smijete pokušati popiti ili probijati, jer biste mogli povrijediti oči ili uzrokovati širenje bakterija. Čak i ako je čaša bolna, pacijentne aplikacije toplih obloge obično čine trik. Također možete uzeti aspirin kako biste smanjili bol i oticanje. Smetnje dobre prehrane za promicanje zdravlja imunološkog sustava također je dobra ideja.

Ako se krma ne riješi, ili postaje vrlo velika i bolna, možda ćete morati otići liječniku liječiti krvariju. Liječnik će propisati antibiotsku mast za ubijanje bakterija, iako ćete morati nastaviti s toplim komprimiranjem. Liječnici također mogu iscijediti igle s iglom, ako smatraju da je to neophodno.

Da biste spriječili ponavljanje šupljina, obratite se naviku pranja lica svako jutro i navečer kako biste uklonili bakterije. Također biste trebali pokušati držati ruke od očiju i budite oprezni s kozmetičkim okom. Nikada nemojte dijeliti šminku oka, budući da možete pokupiti bakterije na taj način i temeljito oprati oštrinu oko očiju na kraju dana kako bi spriječili začepljene žlijezde i iritaciju što bi moglo dovesti do infekcije.