Kako mogu liječiti napete tetive?

Tetive su tkiva koja povezuju mišiće s kostima, a mogu se napeti kada se pretjerano ili pretjerano rastu. Napetana tetiva uzrokovat će bol u zahvaćenom području, kao i slabost, oteklina i opća nelagoda. Liječenje nije teško, ali zahtijeva strpljenje, jer tetiva može potrajati nekoliko dana ili čak tjedana da se iscjeljuju u potpunosti. Prvi koraci koji su uključeni u liječenje zategnute tetive uključuju RICE tretman, RICE označava odmor, led, kompresiju i visinu. Ako bol nastaje nakon takvog liječenja, možete se posavjetovati s liječnikom koji može zauzvrat propisati lijekove protiv bolova ili protuupalni lijekovi kako bi se smanjilo oticanje.

Odmaranje napete tendine ključ je za proces liječenja. Tetive će se u većini slučajeva izliječiti, tako da odmorište ozlijeđenog područja omogućava prirodno iscjeljenje. Vježbanje ili drukčije stavljanje tereta na tetu prebrzo može dovesti do ozljede ili pogoršanja trenutne ozljede. Oštećeno područje treba biti povišeno ako je moguće kako bi se smanjilo oticanje, a kompresijski zavoji mogu se koristiti kako bi se zadržao oticanje dolje kao dobro. Ublažavanje ozljede kratko nakon što se pojavi može pomoći zadržati oticanje dolje i smanjiti bol značajno. Ti koraci mogu biti potrebni nekoliko dana ili tjedana, ovisno o ozbiljnosti ozljede.

Jednom kada se zategnuta tetiva dobro izliječi, možete početi raditi vježbe lagane istezanja kako biste osigurali da se tetive ne pojačavaju. Čvrsti tetivi imaju veću vjerojatnost za lom i suzu, stoga osiguravanje da su tetive uvjetovane i ispravno rastegnute mogu spriječiti buduće ozljede. Redovito vježbanje također može pomoći u jačanju tetiva i mišića, jače mišiće su manje vjerojatno da će se umoriti brzo, a kada mišići gume, oni imaju tendenciju da se zategnuti. Zategnuti mišići su više izloženi riziku od ozljede, tako da redovita tjelovježba može pomoći u sprečavanju ozljeda tetiva i mišića u budućnosti.

Ako je bol povezan s napete tetive postojan, obratite se liječniku. Liječnik može propisati lijekove protiv bolova ili protuupalni lijekovi koji pomažu ublažavanju boli, a ako bol i dalje postoji, liječnik može preporučiti daljnje postupke. U vrlo ekstremnim slučajevima liječnik može preporučiti kirurški zahvat za popravak oštećene tetive, iako je ovaj korak općenito rezerviran samo za najteže ozljede i nije preporučljiv za većinu ozljeda jer operacija možda i ne mora zapravo riješiti problem. Može, zapravo, izazvati druge probleme i znatno produžiti vrijeme oporavka.