Kako mogu liječiti natečeni zglob?

Natečen zglob može se pojaviti iz raznih razloga. Podrijetlo može biti neka vrsta bolesti koje se razvijaju ili posljedica nedavnih ozljeda zgloba. Iako je uvijek dobra ideja vidjeti liječnika i isključiti stanke ili razvoj artritisa, postoji dobra šansa da možete liječiti zglob kod kuće s ništa više od nekoliko zdrav razum strategija i neke preko counter proizvode.

Vaša prva zadaća u rješavanju natečenog zgloba je poduzimanje koraka za ublažavanje otekline. Primjena leda čim postanete svjesni otekline, vrlo je važno. Hladno će pomoći u usporavanju procesa upale zglobova, a možda i počne olakšati oteklinu. Sadržaj oteklina na ovaj način također će olakšati liječniku pregled ruku i odrediti što uzrokuje vašu nelagodu.

Da bi se utvrdio temeljni uzrok vašeg natečenog zgloba, vaš liječnik će željeti znati što ste radili kada se počeo javljati oticanje. Korištenje rendgenskih zraka nisu neuobičajene, jer brzo mogu dopustiti vašem liječniku da utvrdi je li bilo koja kost izvan linije ili na bilo koji način oštećena. U nekim slučajevima mogu biti prikladni dodatni testovi poput magnetske rezonancije ili MRI. Ovisno o nalazima, vaš liječnik vam može pružiti lijekove koji olakšavaju oticanje, stavljaju zglob u bacanje ili vam daju opće upute o tome kako se zglob osloboditi i promicati iscjeljenje bez potrebe za medicinskim postupcima ili lijekovima na recept.

Ako vaš liječnik ustanovi da je oticanje uzrokovano upalom zglobnih ligamenata ili zglobnih mišića, postoji dobra šansa da dobijete osnovne savjete o tome kako liječiti natečeni zglob. To će uključivati ​​primjenu paketa leda na zglob za kratko vrijeme tijekom dana. Istodobno, bit će vam rečeno da se suzdržite od stavljanja bilo kakvog pritiska na zapešće dok se oteklina i popratni modrice potpuno ne odu. U nekim slučajevima, primjena kompresijskog zavoja za povećanje stabilnosti i zaštite ozlijeđenog zgloba može biti prikladna. Imajući zapešće povišen je također vjerojatno da će pomoći s oteklina.

Zbog boli, vaš liječnik može preporučiti preuzimanje protuobavljača koji sadrže ibuprofen. To ne samo da će pomoći ublažavanju boli, već i pružiti određeni stupanj protuupalnog olakšanja na oštećenoj površini. Kada se kombinira sa zaleđivanjem i upotrebom kompresijskog zavoja, postoji prilika da ćete vidjeti zamjetno smanjenje otekline u samo nekoliko dana.

U nekim slučajevima možda ćete morati proći neku vrstu fizičke terapije zgloba. Ovisno o uzroku natečenog zgloba, mogu biti potrebni razni oblici režima zgloba. To može uključivati ​​jednostavne vježbe koje možete izvoditi kod kuće ili rehabilitacijski rad koji se izvodi pod vodstvom fizičkog terapeuta. U oba slučaja važno je izvijestiti o svakom dodatnom bubrenju koji se može pojaviti kao rezultat terapije i time spriječiti daljnje oštećenje.