Kako mogu liječiti osip od bolesti Lyme?

Najvažniji osip Lyme bolesti je antibiotik. Kožne manifestacije Lymeove bolesti uzrokovane su infekcijom s bakterijskom vrstom zvanom Borrelia burgdorferi, koja se obično prenosi kroz ugriz jela jelena. Pacijenti s Lyme bolest mogu imati nalaz kože kao što su eritema migrans ili acrodermatitis chronica atrophicans. Početni korak u liječenju ovih lezija je primjena oralnih antibiotika, a ako je to nedjelotvorno, pokušajte intravenozne antibiotike. Iako postoji uloga za simptomatsko liječenje osipa Lymeove bolesti, kao što je korištenje losiona ili lijekova za ublažavanje boli, uporaba ovih terapija ne bi trebala odgoditi primjenu antibiotika.

Ubrzo nakon zaraživanja s Borrelia burgdorferi, mnogi pacijenti razvijaju karakterističan osip Lymeove očne bolesti, koji je poznat po medicinskom pojmu eritema migrans. Obično se razvija tjednima do mjeseci nakon što je ugriza zaraženo krpelj i često je prvi znak da bi osoba mogla razviti Lyme bolest. Najbolji tretman za ovaj osip Lymeove bolesti su oralni antibiotski lijekovi. Farmaceutski agensi, uključujući doksiciklin, amoksicilin i cefuroksim, svi su učinkoviti u liječenju infekcije.

Mnogi pacijenti razvijaju drugačije ožiljak Lyme u kasnijim oblicima bolesti, često mjeseci do godina nakon što su u početku dobili infekciju. Osip se naziva akrodermatitis chronica atrophicans, i uzrokuje obezbojenje kože koja dovodi do oticanja i na kraju usporavanja kože. Kao i kod eritema migrans, prvi korak u liječenju ovog osipa su oralni antibiotici. Ako je to neučinkovito, primjena intravenoznih antibiotika može biti potrebna.

Postoji niz drugih vrsta oštećenja Lymeove bolesti koja može rijetko utjecati na bolesnike u usporedbi s ostalim dva osipa. Liječenje ovih osipa često ovisi o tome u kojoj se fazi pacijenti nalaze u smislu njihove bolesti Lyme bolesti, a također o tome koje vrste ne-kožnih manifestacija Lymeove bolesti mogu imati. Terapija općenito još uvijek fokusira antibiotsku primjenu. Drugi nalaz kože Lyme bolesti može uključivati ​​kožne skleroboreloze, kod kojih su bolesnici razvili područja zadebljanja i otvrdnjavanja kože, te kožne atrofoboreloze, u kojima se koža koja se nalazi na koljenima ili donjim dijelovima ekstremiteta prigušuje.

Iako je najvažniji aspekt osipnog liječenja Lyme bolesti uzimanje antibiotskih lijekova za iskorjenjivanje infekcije, drugi medicinski tretmani mogu ublažiti simptome uzrokovane osipom. Na primjer, bolesnici koji se osjećaju svrab mogu se liječiti lijekovima kao što su hidroksicin ili difenhidramin kako bi se ublažila ova iritacija. Mnogo umirujućih kreme ili losiona može se primijeniti za ublažavanje boli ili suhoće kože uzrokovanog osipa. Bol se može ublažiti s brojnim oralnim lijekovima kao što su acetaminofen ili ibuprofen.