Kako mogu liječiti prepadanje mišića prepona?

Mišići prepona sastoje se od skupine mišića koji putuju od unutarnjeg dijela zdjelice do bedrene kosti. Kada mišiće prepona, obično kao rezultat naporne vježbe, može rezultirati ekstremnim bolovima. Ovisno o opsegu ozljede, liječenje mišićne suze u prepone može uključivati ​​nježnu tjelovježbu, lijekove ili primjenu leda ili topline na zahvaćeno područje. U ekstremnim slučajevima može doći do kirurške intervencije.

Najvažniji oblik liječenja za suzu mišića prepona jest izbjegavanje bilo kakve aktivnosti koja može pogoršati bol ili nelagodu. Mišić će se obično popraviti ako se odmori ispravno. Over-the-counter lijekovi protiv bolova mogu se koristiti za smanjenje boli tijekom iscjeljivanja. Ako je potrebno, liječnik će često propisati jače lijekove kako bi pacijent bio što ugodniji tijekom procesa ozdravljenja.

Tijekom procesa ozdravljenja liječnik može predložiti nježne vježbe istezanja. Međutim, ako se istezanje mišića uzrokuje bol, vježbe bi se trebale prekinuti sve dok se ne mogu učiniti udobnije. Važno je dobiti liječnički savjet prije početka bilo kakvih vježbi istezanja kada je prisutna prepadanje mišića prepona u slučaju da je oštećenje dovoljno ozbiljno za agresivniji način liječenja.

Mnogi pacijenti s prepona mišića prepona naći neki stupanj olakšanje boli primjenom ledeni paket na zahvaćena mjesta unutar prvih 48 sati od ozljede. Nakon prvih 48 sati, led se može primijeniti nakon bilo kakve fizičke aktivnosti. To često pomaže ublažiti neke upale ili otekline koji uključuju mišiće, kao i okolne živce i tkiva.

Nakon što je početna upala pod kontrolom, toplina se često koristi za liječenje prepona mišića prepona. Primjena grijaćeg jastučića na zahvaćeno područje prije tjelesne aktivnosti može pomoći u popuštanju mišića, čineći normalne aktivnosti ugodnijim tijekom procesa ozdravljenja. Važno je zapamtiti korištenje topline prije bilo kakve tjelesne aktivnosti i leda poslije.

Ako je suza teška ili ne reagira na uobičajene metode liječenja, operacija može biti izvediv izbor za neke pacijente. Kirurška intervencija često nije nužna za ovu vrstu ozljede, ali u ekstremnim slučajevima postaje neophodna. U toj operaciji kirurg će raditi na popravljanju oštećenih mišića, kao i bilo kojeg živca ili okolnog tkiva koji je možda oštećen kao posljedica ozljede.