Kako mogu liječiti ukočenost prstiju?

Njuškanje u prstima može biti uzrokovano nizom različitih stanja, poput sindroma karpalnog tunela, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, ozljede kralježnične moždine, srčanog udara i vaskulitisa. Liječenje za utrnuće prsta može varirati ovisno o uzroku. Ukočenost je obično uzrokovana kompresijom ili iritacijom živca koji vodi do ruke.

Simptomi koji obično prate numbness u prstima i ruku uključuju trnce, peckanje, slabost ili oštru bol u ruci i prstima. Neki uzroci utrnulosti u ruci i prstiju mogu biti relativno blagi poremećaji poput sindroma karpalnog tunela. Drugi uzroci, međutim, mogu biti ozbiljniji, poput moždanog udara i zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Dijabetska neuropatija je još jedno opasno stanje koje počinje sa ukočenost i trnci u ekstremitetima.

Njušak u prstima može biti simptom teškog stanja kao što je moždani udar. Ako ukočenost prati vrtoglavica, slabost, paraliza, zbunjenost ili iznenadna teška glavobolja, hitno potražite hitnu medicinsku pomoć. Ako ukočenost počinje odjednom ili uključuje cijelu ruku, može biti znak ozbiljnog problema koji zahtijeva liječničku pomoć.

Jedan od najčešćih uzroka trnci i trnjenja prstiju je sindrom karpalnog tunela. Sindrom karpalnog tunela uzrokovan je kompresijom živca u zglobu koji oštećuje ruku. Simptomi uključuju oklijevanje, trnce ili slabost u rukama i prstima. Sindrom karpalnog tunela može se liječiti lijekovima protiv bolova bez napora ili noseći udlage zgloba kako bi zglob držao ravno. U teškim slučajevima je potrebna operacija.

Tip 2 dijabetes također može uzrokovati utrnulost u prstima i ruku. Dijabetes je stanje koje ometa sposobnost tijela da obrađuje šećer. Dijabetes može oštetiti živce tijekom vremena, stanje koje se zove neuropatija, a to može dovesti do ukočenosti i trnjenja koji obično počinje u prstima ili prstima. Zdrava prehrana i vježbanje mogu pomoći u održavanju dijabetesa pod kontrolom, ali neki ljudi možda trebaju pratiti šećer u krvi i uzeti inzulin.

Vaskulitis mijenja zidove krvnih žila, zadebljava ih ili razreže. To je uzrokovano upalom krvnih žila. Vaskulitis može uzrokovati utrnulost u prstima ili ruku, zajedno sa bolovima u zglobovima, slabostima, gubitkom težine i gubitkom apetita. Vaskulitis se obično tretira sa steroidima koji mogu pomoći u liječenju upale ili imunološkog sustava koji smanjuju lijekove. Stanice imunološkog sustava uzrokuju upalu vaskulitisa, tako da lijek koji ubija ove stanice može pomoći.