Kako mogu povećati metaboličke enzime?

Dva od najboljih načina za povećanje metaboličkih enzima su sirovom hranom i umjerenom količinom tjelovježbe. Dodatak enzima može također pomoći u povećanju razine enzima, no možda neće biti tako učinkovite kao sirova hrana. Banane, papaye i ananasi su bogati enzimima koji mogu prirodno povećati razinu. Kao i kod mnogih drugih tvari, proizvodnja enzima smanjuje se s dobi.

Metabolički enzimi nastaju u pankreasu i osmišljeni su da se prvenstveno usredotočuju na obnovu i popravak oštećenih tkiva. Oni su odgovorni za apsorpciju probavljenih hranjivih tvari i također pomažu u uklanjanju neprobavljene hrane koja je ulazi u krvotok. Svi organi i stanice unutar tijela ovise o prisutnosti tih enzima kako bi mogli ispravno funkcionirati.

Sirova hrana je napunjena mnogim enzimima koji pomažu u probavnom procesu, što zauzvrat pomaže očuvanju i povećanju metaboličkih enzima unutar tijela. Bananski enzimi su osobito korisni kada se ujutro konzumiraju, jer mogu pomoći skokovima i pokretanju metabolizma. Ananasni enzimi, poznati kao bromelain i enzimi papaja, poznati kao papain, također su vrlo korisni za poboljšanje metabolizma i probavnog procesa. Većina kuhana i prerađena hrana ne sadrži ove neophodne enzime, što prisiljava gušteraču da nadoknadi nedostatak enzima. Tijekom vremena, međutim, gušterača postaje stresna, a razine enzima počinju smanjivati.

Mnogi dodatci enzima također mogu pomoći, međutim, svi dodatni sastojci nemaju istu razinu aktivnosti i učinkovitosti. Što je veća aktivnost i učinkovitost, to je korisnije što pomažu u povećanju enzima. Ove informacije poput dodataka obično su dostupne na paketima.

Umjerena količina tjelovježbe može pomoći i kod proizvodnje ovih enzima. Vježba pomaže tijelu da poveća mišićnu masu i ubrzava metabolizam. Ipak, važno je da vježba ostane na umjerenim razinama, jer čini se da intenzivni ili dugotrajni trening ima suprotan učinak. Ključ je slušati vaše tijelo i zaustaviti se kad se počinje guma.

Smanjena količina metaboličkih enzima i starenja idu ruku pod ruku jer su enzimi potrebni za održavanje snažnog i zdravog tijela. Naravno, proizvodnja enzima usporava s godinama, što ga čini još važnijim za povećanje razine kad god je to moguće. Kada tijelo počnu nedostajati tih enzima, mnoge dobne i degenerativne bolesti počinju se razvijati.