Kako mogu reći razliku između ekcema i suhe kože?

Postoje mnoge sličnosti između ekcema i suhe kože, ali postoje i mnoge razlike. Neke od razlika su uzroci svakog stanja, uobičajenih simptoma i načina liječenja. Nije neuobičajeno da se suha koža i ekcem pojave odvojeno ili međusobno zajedno. Oba uvjeta mogu se uspješno liječiti prirodnim sastojcima, kao i komercijalno proizvedenim ili receptiranim proizvodima. Pacijenti često moraju pokušati nekoliko različitih vrsta tretmana kako bi pronašli najprikladnije za svoje potrebe.

Uzroci suhe kože uključuju blagu dehidraciju, genetske markere i nadraženost kože uzrokovanu okolinom ili netolerancijom određenog proizvoda za njegu sapuna ili njege kože. I ekcemi i suha koža mogu biti posljedica prekomjernog kupanja ili kupanja ili tuširanja u vrlo toploj vodi jer su oba poznata da isušuju kožu. Vjeruje se da je ekcem uzrokovan blagim do umjerenim autoimunim poremećajem koji uzrokuje kožu da reagira na način sličan alergijskoj reakciji. Znanstvenici su još uvijek u potrazi za konačnijim odgovorom na uzrok ovog uobičajenog stanja kože.

Ekcem i suha koža imaju vrlo specifične simptome koji se često međusobno razlikuju divlje. Dok se ekcem podsjeća na suhu kožu, ona ima jedinstvene simptome, kao što su pojava mjehurića punjenih tekućinom i crvene osipe koje nisu zajedničke suhu kožu vrta. Suha koža obično se osjeća čvrsto i rastezljiva, dok ekcem koji utječe na kožu može zapravo izlučivati ​​vlagu iz blistera ili lezija. Ekcem obično uzrokuje teške svrbež, kao i puknuće i krvarenje kože u nekim slučajevima. Zajednička suha koža obično je manje bolna i ne manifestira se s pucanjem, mjehurićima ili čireve.

Neki proizvodi za suhu kožu djelotvorni su u liječenju simptoma ekcema, ali je daleko češći kod pacijenata s ekcemom da zahtijevaju različite proizvode za olakšanje. Tretiranje suhe kože obično se može postići promjenama u ponašanju, kao što je pijenje više vode, kupanje u umjereno temperaturnoj vodi i primjenu losiona za suhu kožu. Iste metode mogu se koristiti za liječenje ekcema, ali većinu ljudi će se savjetovati da koriste ekcema specifične lokalne masti za najbolje rezultate. Neki stručnjaci sugeriraju prehrambene promjene, uključujući ograničavanje mliječnih proizvoda, kako bi se kontrolirali simptomi ekcema. Ekcem i suhu kožu obično se mogu kontrolirati odgovarajućim tretmanima, iako pacijenti s ekcemom često traže savjet liječnika radi učinkovite dugotrajne njege.