Kako mogu sačuvati mišićnu masu?

Mišićna masa prirodno se smanjuje kako starimo. Važno je sačuvati mišiće iz raznih razloga. Mišić gori više kalorija nego masti, tako da možete jesti više bez dobivanja težine ako imate pristojnu količinu mišića. Mišić također pomaže u podržavanju vaših kostiju, tetiva i ligamenta. Jaki mišići pomoći će vam da završite svakodnevne zadatke s relativnom lakoćom.

Očuvanje mišićne mase postaje sve teže kad stariš. Ono što je radio kad ste bili u tridesetim godinama neće raditi kad ste u šezdesetim godinama. Također nećete vidjeti tako brze rezultate kao što ste stariji. Nagrade neće biti tako očite, ali bit će vam drago što ste uložili vrijeme kada ste stariji.

Podizanje utega na redovnoj osnovi je najjednostavniji način održavanja mišića. Dok podizanje težine dva do tri puta tjedno pružit će optimalne rezultate, čak i jedan dan u tjednu pomoći će održati masu koju imate. Možete dizati utege u teretani ili uložiti u neke male bućice i posvetiti kutu svoje dnevne sobe za trening s utezima.

Ako podizanje težine nije vaš preferirani način vježbanja, aerobna vježba kao što je brza hodanja također može pomoći u očuvanju mišića. Da biste dobili najviše koristi od ove vrste vježbe, razmislite o hodanju na brežuljkastom putu ili nošenju laganih tegovića tijekom šetnje. Iako nije učinkovita kao trening s namjenom težine, svaka vježba koju ćete obaviti je učinkovitija od plana vježbanja koje nećete održavati.

Jedući zdravu prehranu je još jedan važan dio održavanja mišićne mase. Prehrana bogata proteinima i zdrave masti pomoći će vam u održavanju mišića. Dok kruh od cjelovitog zrna i drugi visokokvalitetni ugljikohidrati važan su dio zdrave prehrane, manji ugljikohidrati poput bijelog kruha i tjestenine mogu vam ostaviti previše umorno da bi se uklopili u učinkovit trening.

Konačno, ako želite zadržati mišićnu masu, trebali biste ostati aktivni. Ljudi koji troše previše vremena kako sjedaju oko kuće, gledaju televiziju ili na drugi način sjedaju, izgubit će mišićnu masu. Što ste stariji, to se brže događa. Da biste održali razinu mišića, ostanite aktivni i nastavite s dovršavanjem svakodnevnih aktivnosti, poput uređaja za navodnjavanje i pokretanja usisavača. Što ćete duže nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, to će lakše održavati vašu trenutnu masu.