Kako mogu spriječiti noćne grčeve nogu?

Iznenadni kontrakcije u nogama noću, ili grčevi u noći, mogu se činiti manjom, ali često su bolni. Cramping se javlja najčešće u tjelesnim mišićima, ali može se protezati do bedara ili stopala. Srećom, obično možete spriječiti ovaj problem s nogu, pogotovo kada osjetite da grč dolazi, jer se noga može brzo zaustaviti. Također možete koristiti toplinu ili led kako biste spriječili dobivanje noćnih grčeva u nogama, kao što je topla kupka ili hladna kompresija. Ostati hidratizirani i imati dovoljno elektrolita u tijelu također će vas spriječiti da dobijete noćne grčeve nogu.

Osiguravanje da su vaše teladi ispružene prije nego što odete u krevet može spriječiti grčenje, što se često naziva i “konj”. Probavljanje nogu ili kratki trening prije spavanja mogu rezultirati mišićima koji su dovoljno opušteni da izbjegnu nenadano ugovaranje dok spavate. Na primjer, trebali biste uzeti u obzir vožnju biciklom za vježbanje nekoliko minuta svake noći, ili čak i nekoliko udara, telećih podizanja ili sličnih poteza. Redovno hodanje može pomoći i opuštanju mišića, iako biste trebali imati udobne cipele za podršku ako redovito planirate raditi. Imajte na umu da se osobito istezanje pomaže u okončanju Charleyovog konja baš kao što počinje, kao što je savijanje stopala prema licu na samom početku grčeva može zaustaviti.

Još jedna praksa za dodavanje u vrijeme spavanja je topla kupka ili tuš kada je toplina dobro poznata za opuštanje mišića. Također možete odlučiti koristiti tople kompresije, kao što je ručnik umočen u vruću vodu ili gel pakiranje koji se treba zagrijati u mikrovalnoj pećnici. Dodatno, razmislite o dodavanju regularnih masaža nogama ovoj noćnoj rutini kako biste spriječili grčeve nogu, pazeći da vam ruke budu tople prije nego trljanje kože radi maksimalne učinkovitosti. To je zato što toplina može potaknuti protok krvi u područje, što čini noćni nogu grčevi manje vjerojatno. Izmjenjivi vrući i hladni oblogi također su popularni način za ublažavanje grčeva, pa razmislite o tome kako slijedi tople kompresije i masažu trljanjem leda na nogama.

Ponekad se noćni noga grčevi rezultat nedostatka nutrijenata, osobito elektrolita, uključujući kalij, natrij, kalcij i magnezij. Razmislite o dodavanju dodataka s tim mineralima na vašu prehranu ako imate tendenciju da dobijete česte grčeve mišića. Ozbiljni sportaši i trudnice obično su najčešće skloni noćnim grčevima u nogama, jer njihova tijela teško mogu držati odgovarajuću količinu elektrolita, tako da oni koji se uklapaju u ovu kategoriju trebaju zatražiti od svog liječnika dopunske preporuke. Konačno, pijenje dovoljno vode je dobar način da spriječite grčeve u nogama noću, jer dehidracija može uzrokovati da se mišići često i iznenada obave.