Kako mogu ublažiti oticanje gihta?

Dobar način da se olakšaju oticanje giekata je konzumiranje dovoljno vode da ispirući višak mokraćne kiseline iz tijela. Nastanak urinske kiseline je doprinos faktora oticanja i upale. Također možete primijeniti led u intervalima od 20 minuta tijekom dana izravno na natečen prostor kako biste smanjili bol i oticanje uzrokovano gihom. Ograničite unos ili izbjegavajte hranu kao što su grah i sve mahunarke, gljive, alkohol i školjke. Također mogu pomoći i protuupalni lijekovi.

Pored zaleđivanja bolnog područja, važno je odmoriti zahvaćeni dio tijela. Na primjer, kada doživljavate bolnu prasku koja utječe na stopalo, ostanite bez nogu. Opustite se tijekom dana što je više moguće. Ako ležite u krevetu ili na omiljenoj stolici, podignite stopalo vašeg pješice kako bi ga podigla i ublažila bol. Previše pritiska na natečenom prostoru ako se previše stoji ili hoda može dodatno povećati oticanje i bol.

Oticanje giht je izravna posljedica upale. Da biste smanjili upalu i olakšali bol, uzmite ne-steroidalni protuupalni lijek (NSAID), kao što je ibuprofen. Također možete uzeti aspirin, iako ako uzimate antikoagulansni lijek za razrjeđivanje krvi, ne biste trebali koristiti ovaj lijek. U teškim slučajevima oticanja i boli, liječnik može propisati višu dozu NSAID-a.

Da biste spriječili buduće izbijanje bolnih oteklina i upala gihta, preporučujemo da ponovno procijenite svoju prehranu i izmijenite neke prehrambene navike, kao i zadržite svoju težinu pod kontrolom. Biti težina može pogoršati simptome gihta. Ako redovito konzumirate pivo, vino i druga alkoholna pića, ograničite unos. Plodovi mora i crveno meso trebaju se konzumirati i umjereno, te izbjegavati bogate žvakanje i umake u vašoj prehrani kako bi se smanjili simptomi gihta.

Ako tražite prirodne lijekove, aloe vera gel može biti od velike pomoći. Aloe ima prirodna protuupalna svojstva, tako da trljanje sokovog derivata iz aloe biljke (ili nekog aloe gela iz boce) u upaljenu kožu može pomoći u olakšavanju otekline.

Zdravi način smanjenja boli povezanog s gihta jest jesti svježe voće bogato antioksidansima. Stručnjaci sugeriraju da konzumiranje borovnica, trešanja ili sok od višnje može pomoći u smanjenju upale. Posebno su korisne dublje crvene, kremene trešnje. Ova vrsta voća sadrži antocijane koji sadrže korisna i moćna protuupalna svojstva. Neki istraživači otkrili su da ove kremene trešnje mogu pružiti više protuupalnih prednosti nego aspirin.