Kako mogu ukloniti bradavice?

Warts su mali, tvrdi, okrugli rast kože uzrokovan prvenstveno virusom. Preferirani način uklanjanja bradavica je posjetiti dermatologa za profesionalne tretmane, ali mnogi ljudi ne mogu priuštiti tu razinu liječenja. Postoji nekoliko različitih metoda za uklanjanje bradavica sami, ali budite svjesni da pravilno uklanjanje može potrajati nekoliko godina i bradavice se mogu vratiti u bilo kojem trenutku. Ako bradavice nisu osobito bolne ili zanovijetajuće, ostavljanje ih može biti najsigurniji način djelovanja za neke.

Budući da su bradavice uzrokovane virusom, nema načina da mnogi topikalni lijekovi bez recepta mogu sigurno ukloniti. Vodikov peroksid, mekurokrom, bakin, alkohol ili hidrokortizon mogu stvoriti područje oko bradavica manje svrbljivih ili upaljenih, ali niti jedan od tih proizvoda neće ukloniti bradavice. Najbolji lijekovi bez recepta posebno se prodaju u tu svrhu. Jedan zajednički aktivni sastojak je koncentrirana salicilna kiselina, nanesen kapljicama u zahvaćeno područje. Ovaj lijek uklanja bradavice postupno, uz minimalnu štetu na koži. Glavni nedostatak je duljina vremena obrade – nekoliko primjena salicilne kiseline mora se izvršiti tijekom dana ili čak tjedana.

Posljednjih godina postalo je popularno drugo prekomjerno liječenje. Dermatolozi često uklanjaju bradavice pomoću kriogene, što znači da su bradavica i okolno područje zamrznuti kemijski. Nakon jednog ili dva tretmana, bradavice jednostavno trebaju pasti kao mrtvo tkivo kože. Sada potrošači mogu ukloniti svoje bradavice samostalnim verzijama zamrzivača.

Kako bi uklonili bradavice kod kuće, pacijent koristi aerosolni lonac za isporuku kemikalija smrzavanja izravno na podignutu površinu. Kemikalije uzrokuju da se bradavice zamrzavaju i na kraju padnu. Glavni nedostatak ove metode je početni trošak. Jedna aplikacija može koštati 20 USD (USD) ili više, ovisno o robnoj marki i kvaliteti sastojaka.

Mnogi folklorni lijekovi nisu dokazani kao učinkoviti, ali jedna domaća metoda zapravo je pokazala obećanje u nekim neformalnim testovima. Očigledno, pacijenti koji su uklonili slojeve mrtve kože i pokrili izložena područja s trakom za kanale, pokazali su značajno poboljšanje. Učinak je postupno, uzimajući u prosjeku nekoliko tjedana, ali čini se da traka zavojnica smanjuje vrijeme potrebno za uklanjanje bradavica prirodno.

Ako nijedan od tih lijekova bez recepta ne funkcionira, dogovor s dermatologom može postati neophodan. Dermatolozi uklanjaju bradavice upotrebom kiselina na receptu, kriogenom smrzavanju, cauterizaciji – spaljivanju s toplinom ili laseri. Nitko ne smije koristiti bilo kakve potencijalno opasne metode kao što su oštrice britve, vruće igle ili komercijalne kiseline za uklanjanje bradavica kod kuće.