Kako odabrati najbolje lijekove protiv boli?

Važno je odabrati najbolje lijekove protiv boli koji se temelje na vašim potrebama, kako bi se osiguralo da sigurno uzimate lijek i da ćete biti učinkoviti u liječenju boli. Prvo, morat ćete utvrditi trebate li lijekove s lijekom na recept, ili ako će vam lijekovi protiv bolova biti dovoljni. Ako je bol teška ili dugotrajna, najbolje je posjetiti liječnika za neke stručne savjete. Međutim, u mnogim slučajevima, kao što su glavobolje ili sojevi mišića, lijekovi bez recepta će dobro raditi.

Postoji nekoliko različitih vrsta lijekova protiv boli na raspolaganju. Dva najčešća oralna bolna sredstva su acetaminofen i nesteroidni protuupalni lijekovi, ili NSAID. Temeljni kortikosteroidi su lijekovi koji se topikalno primjenjuju na bolna područja na koži, ali se ne uzimaju oralno. Bilo koji od ovih poremećaja može biti učinkovit, ali ovisi o vrsti boli koju liječite. Narkotički reljefni bol dostupan je samo liječničkim receptom.

Acetaminophen lijekovi mogu smanjiti bol kao i smanjiti groznice, ali nemaju nikakav učinak na oticanje. Tylenol® je najčešće poznat lijek koji sadrži acetaminofen kao aktivni sastojak. Za smanjenje oteklina i upale, kao i groznicu, bit će potrebno uzimati NSAID, kao što je Aspirin® ili generički Ibuprofen, među ostalima. Svaki reljef boli u ljekarnama bit će jasno označen. Za ublažavanje boli ili svrbež na koži, corticosteroid kao što su Ben-Gay ili Icy Hot® je zajednički izbor.

Naravno, to su jednostavno osnovne vrste lijekova za bol. Lijekovi za liječenje boli često uključuju dodatne sastojke temeljene na simptomima koji se pojavljuju, na primjer, boli za migrene može sadržavati NSAID, acetaminofen, kao i kofein jer je pokazano da kofein pomaže kod liječenja migrene. Sinusni bol reliever također može uključivati ​​dekongestant. Na primjer, bol za ublažavanje boli za gripe može sadržavati i lijekove protiv kašlja.

Iz tog razloga i drugih, važno je uvijek pažljivo pratiti upute na pakiranju i nikada ne miješati bolove, osim ako ih savjetuje liječnik. Lijekovi protiv boli mogu imati opasne međusobne reakcije ako se miješaju neodgovarajući s drugim lijekovima. Također je važno uzeti u obzir druge lijekove koje uzimate pri odabiru lijekova za bol. Na primjer, mnogi hladni lijekovi se ne mogu kombinirati s lijekovima na krvni tlak, jer oni mogu uzrokovati porast krvnog tlaka. Bilo koja i sva pitanja o odabiru najboljih lijekova za vaše potrebe trebala bi biti upućena vašem liječniku ili ljekarniku koji treba uvijek biti ažuriran o svim lijekovima koje uzimate.