Kako odabrati najbolje resveratrol proizvode?

Najbolji resveratrolni proizvodi obično imaju visoku koncentraciju trans-resveratrola – kemikalija koja se nalazi u grožđu, kikirikiju i japanskom knotweedu. Pokazalo se da resveratrolo povećava životni vijek kvasca i poboljšava zdravlje laboratorijskih životinja. Povoljna svojstva resveratrola otkrivena su tijekom istraživanja provedenog na francuskom paradoksu, što je neuobičajeno niska učestalost srčanih bolesti u francuskoj populaciji unatoč bogatoj, masno ispunjenoj prehrani. Fokus istraživanja usmjerio se na potrošnju crnog vina kao faktor koji doprinosi njihovom dugom zdravom životu. Ispada da grožđe iz koje dolazi crveno vino sadrži resveratrol.

Iako anti-aging prednosti resveratrola nisu dokazano dokazani kod ljudi, nekoliko dodataka resveratrolima na tržištu zahtijevaju zaštitu krvnih žila, sprečavanje krvnih ugrušaka i smanjenje akumulacije “lošeg” kolesterola. Odabir najboljeg resveratrol proizvoda može biti zastrašujući izazov. Općenito, prvi korak u odabiru najboljeg resveratrol proizvoda je identificirati proizvode koji sadrže trans-resveratrol i one koji sadrže cis-resveratrol. Trans-resveratrol je oblik resveratrola koji općenito vjeruje da ima antioksidacijska svojstva i potencijalne prehrambene prednosti, dok je cis-resveratrol manje učinkovit oblik kemikalije.

Zatim, obično treba odrediti čistoću trans-resveratrol. Općenito, 99-postotni trans-resveratrol prihvaćen je kao najbolji resveratrolni proizvod dostupan na tržištu. Proizvodi koji sadrže niži postotak trans-resveratrol općenito imaju dodavanje drugih sastojaka – obično za očuvanje dodataka ili poboljšanje okusa.

Ponekad, sastojci nisu ni navedeni, već su maskirani pomoću općenitog pojma kao što je “vlasnička smjesa”. Emodin je sastojak koji treba izbjegavati jer djeluje kao laksativ, uzrokujući tako grčeve u trbuhu i nelagodu. Obično se nalazi u resveratrol proizvodima koji su proizvedeni od japanskog knotweed.

Izvor trans-resveratrola jasno je čimbenik ukupne kvalitete resveratrola. Tipično, najbolji resveratrol proizvodi dobiveni su od muskadin grožđa, koji su izvorni u jugoistočnoj Sjedinjenim Državama. Sjeme i koža mliječne masti sadrže najveću koncentraciju resveratrola, a pulpa pridonosi malom postotku ukupne koncentracije. Antioksidativna svojstva muskadinskih grožđa nekoliko puta su moćnija od antioksidativnih svojstava ostalih grožđa, borovnica i kupina. Također, grašak muskadina sadrži elagičnu kiselinu – polifenolni antioksidans koji nije prisutan u bilo kojem drugom grožđu.