Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje voska za uši?

Odabir najboljeg čistača voska za uši je obično odluka koja bi trebala biti prvo vođena prema vrsti voska koji imate u vašim ušima, a također i prema vašoj razini udobnosti. Neki od najjednostavnijih alata dizajnirani su za upotrebu kod kuće, ali obično zahtijevaju brigu i oprez pri korištenju. Ako točno ne slijedite upute, zapravo biste mogli pogoršati problem zbijanjem voska duboko u vašem ušnom kanalu ili lomljanju bubnjića, što može dovesti do problema s sluhom i drugih zdravstvenih problema. Dobivanje vaših uši profesionalno očistiti od strane liječnika ili drugog zdravstvenog pružatelja usluga je obično najsigurnija opcija iz rizika i koristi, ali to može biti skupo i nije uvijek vrijedno za ljude koji nemaju puno graditi- gore. Obično je dobra ideja da počnete vrednovati mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. Zatim pokušajte s nekoliko opcija da pronađete onu koja funkcionira. Sjeti se, također, da ono što je “najbolje” za vas možda i nije najbolje za prijatelja člana obitelji, jer mnogo ovisi o osobnim preferencijama.

Koliko dobro djeluje bilo koji čistač za vosak za uši ovisi barem djelomično o vrsti voska u pitanju. Vosak za uši može se podijeliti u dvije vrste: mokro i suho. Mokro vosak je boje meda i genetski je dominantan među ljudima europskog i afričkog podrijetla. Suho vosko, s druge strane, sivo je i pocrveno i najčešće se javlja kod ljudi iz azijskog i američkog podrijetla.

Cilj obje vrste voska je podmazivanje i zaštita uha kanal. Vosak se oblikuje duboko u uho i zamke prašine i drugih otpadaka koji se pokušavaju uhvatiti. Pomiče se vrlo polagano duž kanala sve dok ne dođe do vanjskog uha, gdje se obično osuši i ispadne sve sami. Vlažni vosak obično je učinkovitiji kod ciklusa sušenja i premještanja od suhog, ali oboje obično rade na istom osnovnom načinu. Različiti alati mogu biti bolji za uklanjanje jedne od drugih, iako.

Većina zdravstvenih stručnjaka potiče ljude da napuste svoj vosak sami i odupiru se čišćenju. Kažu da uklanjanje voska prije nego što ispadne može poremetiti ciklus samočišćenja uha i može isto tako riskirati štete ako se to učini nepropisno. Od posebne je važnosti za većinu stručnjaka stvari kao što su pamučni štapići, pijucima, pa čak i prstima. Sve su to obično u redu za upotrebu duž vanjskih pukotina uha, ali upotreba bilo čega za kopanje kanala može uzrokovati oštećenja. Može probušiti osjetljiva tkiva unutarnjeg uha, ali to također može pogoršati stvar, zapravo gurući vosak dalje, što može dovesti do udarnih “nuggets” voska koji mogu ometati sluh i uzrokovati druge probleme poput vrtoglavica.

Unatoč upozorenjima medicinskih stručnjaka o uklanjanju voska u kućnom uhu, na mnogim mjestima postoji niz proizvoda na tržištu. Odstranjivači tekućih vosaka su neki od najčešćih. Uklanjanje s tekućim sredstvom za uklanjanje voska u krvi obično je prikladno samo ako bubanj za uši nikada nije imao cijevi ili bio na bilo koji način probijen.

Većina ih je napravljena s karbamidnim peroksidom, kemijskim sredstvom koje pomaže da se otopi vosak i izgubi iz površine uha. Ostali potencijalni sastojci mogu uključivati ​​maslinovo ulje, mineralno ulje, ulje za bebe, glicerin ili smjesu natrij bikarbonata i vode. Neki dolaze s kapaljkama pričvršćenima za jednostavnu primjenu, ali drugi zahtijevaju da imate svoju žarulju ili drugu napravu. U svakom slučaju, obično je najbolje koristiti lagani pritisak kako bi se izbjeglo oštećenje bubnjića.

Vosak se također može ukloniti mehanički. Najsigurniji uređaj obično se smatra izduženom plastičnom petljom s čuvarom na jednom kraju kako bi se spriječilo umetanje petlje previše u uho. Nadalje, otvorena priroda alata trebala bi idealno izbjeći guranje voska dalje u uho osobe. Petlja treba biti oblikovana tako da nježno gurne unutrašnjost uha, hvatajući grumenove i pahuljice voska i stavljajući ih na površinu.

Jedan alternativni postupak čišćenja voska uha je ušilo za uho. To uključuje umetanje šuplje vosak svijeća u uho, obično dok ste leži na vašoj strani, i to spaljivanje izvana. Zrcalo za uho trebalo bi raditi stvaranjem vakuuma koji će izvaditi vosak, čak i duboko unutar uha. Istraživanja su, međutim, pokazala da je i neučinkovita i dovodi pacijenta na rizik, a liječnici obično savjetuju protiv ove metode.

Barem prema većini stručnjaka najbolji profesionalni čistač za vosak za uši je profesionalan. Mnogi liječnici i specijalisti u uhu mogu obavljati čišćenje uha specijaliziranim alatima koji su sigurni i precizni. Osim ušanja uha s vodom i drugim rješenjima za otapanje voska, ponuđači zdravstvenih usluga ponekad također koriste usisne naprave i alate poznate kao curettes kako bi pažljivo ostruili i čistili kanal za uho.