Kako odabrati najbolji probavni enzimski dodatak?

Trebali biste odabrati dodatak probavnog enzima koji se temelji na vašim individualnim potrebama, pa će vam biti potrebno odrediti koji enzimi vam svibanj biti manjkavi. Ako imate određeni uvjet, kao što je netolerancija na laktozu, možda želite uzeti enzim za to. Neke studije su pokazale da uzimanje multi-enzimske formule može biti korisno za većinu ljudi, posebno onih koji ne jedu hranu bogatu voćem i povrćem.

Probavni enzimi su tvari u tijelu koje pomažu razbiti hranu koju jedete. Oni također pomažu tijelu da iskoriste ove namirnice dopuštajući da učinkovito apsorbira vitamine i minerale. Bez ovih enzima, hrana se ne može pravilno probaviti. To može dovesti do trudnoće i malapsorpcije hranjivih tvari koje su potrebne za dobro zdravlje.

Jedan od načina da odredite najbolju vrstu probavnog enzimskog dopuna jest razgovarati sa svojim liječnikom. To je osobito važno ako imate određene simptome koji mogu biti uzrokovani nedostatkom enzima. Postoje brojni poremećaji u kojima tijelo ne može pravilno obraditi određene vrste hrane. Ako se jede jedna od uvredljivih namirnica, to može dovesti do nelagode probavnog trakta, slabosti, a ponekad i neishranjenosti.

Da biste pronašli hranu koja uzrokuje probleme, trebali biste jesti ograničenu prehranu, a zatim polako ponovno uvesti jednu grupu hrane odjednom natrag u svoj plan prehrane. Ako počnete imati simptome s određenom grupom hrane, vjerojatno ste pronašli svog krivca i trebali biste biti testirani na poremećaj enzima. Obavezno držite svaku novu grupu hrane nekoliko dana prije nego što uvesti drugu, jer može ponekad trebati vremena da se pojave simptomi.

Ako ste odlučni da imate nedostatak ili osjetljivost na određenu grupu hrane, trebali biste uzeti povezani dodatak probavnog enzima kako biste lakše probavili hranu unutar te grupe. Na primjer, amilaza pomaže razbiti ugljikohidrate, a lipaza razgrađuje masnoće. Imajte na umu da problemi s probavljanjem određene hrane nisu isti kao alergija na hranu. Ako ste alergični na određenu vrstu hrane, izbjegavajte ga jesti.

Neke studije su pokazale da mnogi pojedinci nedostaju u nekoliko enzima i mogu imati koristi od šireg dopunskog enzima probavnog enzima. To su dodatke koji sadrže nekoliko enzima u jednoj tabletu kako bi vam pružili širi raspon prednosti i olakšali probavu svih skupina hrane učinkovitije. Iako se većina enzima nalazi u hrani, procesirana hrana i kuhana hrana gube ih dok se zagrijavaju ili mijenjaju. Često je nerealno pridržavati se sasvim sirove i nepromijenjene prehrane, tako da dodatak enzima može biti dobro rješenje.

Ostale probavne enzimske dodatke namijenjene su pružanju dodatnih enzima koji nisu nužno prirodno prisutni u tijelu. Na primjer, postoje dodatke koji sadrže enzime koji omogućuju tijelu da učinkovitije digestira tvari koje uzrokuju plin, čime se smanjuje intestinalni plin. To obično nije značilo da se uzimaju svakodnevno, nego prije nego što se konzumira hrana koja vrijeđa.