Kako odabrati najbolji tretman za bol iza uha?

Najbolji tretman za bol u uhu obično ovisi o uzroku boli. Iako bolovi protiv bolova poput acetaminofena i ibuprofena mogu značajno ublažiti bol, pojedinac treba otkriti gdje bol dolazi. Bol može zračiti do vrata ili glave, što ga čini teškim za pomicanje glave i spavanje u udobnom položaju.

Mastoiditis se odnosi na stanje u kojem mastoidna kost iza uha postaje upaljena. To može biti uzrokovano ozljedama, bolestima ili infekcijama, a može biti iznimno bolno i pacijentu učiniti osjetljivim na dodir. Osim toga, povećani limfni čvor može uzrokovati bol iza uha. Kada pojedinac ima infekciju, limfni čvorovi iza uha i drugdje, kao što su na stranama vrata i pod bradom mogu povećati i uzrokovati bol.

Kada je bol iza uha uzrokovan infekcijom, ponekad se preporučuju antibiotici. Sinusne infekcije i gornje respiratorne infekcije uzrokovane bakterijama obično reagiraju na antibiotike. Nakon što su završeni antibiotici i uklonjeni simptomi infekcije, oteklina limfnog čvora obično se uklanja. Važno je, međutim, zapamtiti da oticanje limfnog čvora i bol mogu dugo trajati nakon rješavanja infekcije.

Kronični sinusitis uzrokovan alergijama također može uzrokovati bol iza uha. Kada se sinusi nabubre i ne mogu pravilno isprazniti, tekućina i ostali otpad mogu se smjestiti u sinusna šupljina smještena u stražnjem dijelu glave, pridonoseći boli. Često, lijek protiv dekongestiva ublažava boli i pritisak sinusa, što može značajno poučavati bol zbog zagušenja sinusa. Decongestantske pripreme mogu uzrokovati brzu otkucaj srca, anksioznost i nesanicu pa pacijenti trebaju razgovarati sa svojim liječnicima prije nego ih uzimaju.

Povremeno, bol nakon uha može se razviti nakon ozljede vrata ili poremećaja živaca. Kada pojedinci doživljavaju stisnut živac u vratu ili problem vrata maternice, bol se ne manifestira samo na vratu već i iza uha. Za ovu vrstu boli obično se preporučuju protuupalni lijekovi i acetaminofen. Ponekad, međutim, lijekovi za lijekove na recept su potrebni za tešku bol, au rijetkim slučajevima može se naznačiti kirurška intervencija kada problemi s diskom ili živcima i dalje postoje.

Kada je infekcija prisutna i bol i pritisak iza uha ne popuštaju, alternativne metode liječenja mogu biti potrebne. Ponekad je potreban drugi tijek antibiotika, ili se može preporučiti i drugačiji antibiotik za ublažavanje simptoma. Osim toga, metode bez lijekova za smanjenje ove vrste boli uključuju primjenu grijaćeg jastučića ili hladnoće na područje.