Kako odabrati najbolju kremu za osip?

Osip se općenito spada u jednu od tri kategorije, posebno bakterijske, gljivične i virusne. Oni također mogu biti uzrokovani alergijom ili nadraživanjem kože. Na raspolaganju je nekoliko različitih vrsta kožnih kreme, uključujući antibiotike, antifungalne i protuzičkove. Odabir najboljeg krema za osip je dakle stvar određivanja vrste osipa s kojim se bavite.

Svi osip su u osnovi upale kože. Gljivični osip može se pojaviti ljuskav i crvena s malim blisters. Obično se javljaju na dijelovima vašeg tijela koji se znojiti ili postaju vlažni, kao što su pazuha ili između prstiju. Ako sumnjate na ovu vrstu iritacije kože, najbolje kreme za osip ove prirode su one koje sadrže anti-gljivične sastojke. Potražite kreme koje sadrže jedan posto terbinafina ili jedan postotak klotrimazola, od kojih su oba snažni antifungalni lijekovi.

Ljudi često zbunjuju bakterijske osipe s kinetičkim osipima jer su slični u izgledu. Ako liječite osip kao gljivične, ali ne reagira na lijekove, možda imate bakterijski osip. Kada je to slučaj, najbolje kreme za bakterijski osip sadrže antibiotske sastojke kao što su bacitracin cink i neomicin. Međutim, ove kreme možda nisu dovoljno jake da se riješe infekcije. Ako vam osip ne postane bolji ili se čini da se pogoršava nakon primjene kreme za nekoliko dana, možda vam je potrebna krema za snagu receptu koja sadrži jače lijekove kao što je mupirocin.

Određene vrste virusa također mogu izazvati osip. Ponekad, ako je osip od virusne infekcije kože, kao što su šindre ili herpes, lokaliziran je. Drugi virusni osip je široko rasprostranjen nad tijelom i može biti popraćen drugim virusnim simptomima, kao što su kihanje, kašalj ili vrućica. Najbolja krema za osip koji proizlazi iz virusnih infekcija su one koje liječe simptome i pomažu ublažiti nelagodu. Na primjer, masti koje sadrže steroide kao što je hidrokortizon mogu pomoći u olakšavanju svrabe, dok losioni koji sadrže aloe vere mogu olakšati bilo kakve gori osjećaj.

Alergije i iritacije kože također mogu izazvati osip, često prepoznat kao osip. Kao i kod virusnih osipa, najbolja krema za osip koji je povezan s alergijom osmišljen je za liječenje simptoma. Obično, simptomi uključuju teške svrbež i gori, a kreme koje sadrže kamfor, mentol ili aloe vera mogu olakšati te reakcije. Također, kreme koje sadrže blage steroide kao što je hidrokortizon mogu pomoći smanjiti upalu koja može pratiti ove vrste osipa.

Ako je vaš osip izazvan iritacijom kože, može biti korisno koristiti i osip kože koja ima zaštitni sastojak kože, kao što je vazelin ili cinkov oksid. Ovi sastojci će stvoriti zaštitnu barijeru na koži, pomažući ublažavanju nelagode i zaštiti od daljnje iritacije. Međutim, kao kod bilo kojeg osipa, ako se simptomi ne popravljaju nakon nekoliko dana, ili se čini da se pogoršavaju, trebao bi ga procijeniti od strane zdravstvenog radnika.