Kako odabrati najbolju vitiligo dijetu?

Vitiligo je autoimunosni poremećaj koji uzrokuje različita područja tijela da izgube pigment, stvarajući blotchy izgled na kožu. Mnogi vjeruju da zdrava vitiliga dijeta može pomoći u kontroli poremećaja i promicati zdravu kožu i regeneraciju stanica. Neke od preporučenih namirnica na ovoj prehrani uključuju cjelovite žitarice, rajčicu, špinat, ribu i soje. Neke od namirnica koje bi trebale biti ograničene ili uklonjene iz vitiligo prehrane uključuju neke bobice, ljekovito meso, mango i čaj. Odabir najbolje vrste prehrane za vitiligo na pojedinačnoj osnovi često je pitanje suđenja i pogreške i treba uzeti u obzir čimbenike poput osobne sklonosti, postojećih zdravstvenih problema i alergija na hranu ili osjetljivosti.

Čitava zrna važan je dio vitiligo prehrane. Ove žitarice pune su vitamina, minerala i vlakana koje podržavaju cjelokupno zdravlje. Zob Svakako može biti osobito korisno zbog visokih razina vitamina E sadržanih u zobi. Ovaj vitamin je poznat po poboljšanju prirodnih imunoloških odgovora tijela i također može pomoći u borbi protiv štetnih bakterija.

Određeno povrće treba biti ugrađeno u vitiligo dijetu kad god je to moguće. Špinat sadrži znatne količine različitih hranjivih tvari koje mogu pomoći u popravljanju oštećenih krvnih žila i promicanju regeneracije kože. Češnjak ima prirodna svojstva antibiotika i sadrži široku paletu hranjivih tvari koje djeluju kako bi stanice ostale zdrave. Kupus sadrži mnoge hranjive tvari i sadrži tvari koje pomažu tijelu da razbije štetne kemikalije unutar tijela. Voće poput borovnica i rajčice također su poznati po svojim ljekovitim svojstvima i izvrstan su dodatak ovoj vrsti prehrane.

Zdrave masnoće su bitni dio odgovarajuće vitiligo dijete. Maslinovo ulje je jedan od najboljih izvora ove vrste masti i lako se može dodati većini dijeta. Većina orašastih plodova idealna su za one s vitiligom, jer sadrže zdrave masti kao i proteine. Koprive i pistacije su glavni izuzeci od ovog pravila, jer oni se obično ne preporučuju za one s vitiligom.

Neka hrana ne bi trebala biti dodana vitiligo dijeti, osobito u velikim količinama. Te hrane uključuju mango, crveni čili i čaj. Neke bobice se ne preporučuju za one koji pate od vitiliga. Ove bobice uključuju kupine, maline i trešnje. Uz različite namirnice koje su preporučene dijelove prehrane za one s ovim autoimunim poremećajem, važno je piti puno vode kako bi koža bila hidratirana i zdrava.