Kako odabrati odgovarajuću veličinu šprice?

Iako je to najčešće korištena vrsta štrcaljke, plastična štrcaljka u obliku klipnjača koja prvi put dolazi na pamet nije jedina dostupna vrsta. Tu su i epi-olovke automatske šprice i metalne i staklenke patrone jedinice šprica. Stoga, izbor prikladne veličine štrcaljke ovisi o potrebnom tipu štrcaljke, namjeni uporabe štrcaljke, količini tekućine koju treba povući ili količini lijekova koji se trebaju davati, veličini dostupnih igala i materijalima s kojima se Štrcaljka je proizvedena.

Epi-olovka i metalne i staklene štrcaljke za injekcije izrađuju se samo u jednoj veličini. Samo doziranje lijeka – samostalno u epi-olovku ili prethodno napunjeno u staklenom spremniku i zatim smješteno u metalnu štrcaljku – razlikuje se. Izbor veličine štrcaljke vrijedi samo za špricu u obliku klipa.

Uobičajena šprica u obliku plastične klipice proizvedena je u širokom rasponu veličina, od 0,25 cc (ili ml) do 450 cc, kako bi se omogućile razlike u upotrebi. Ne samo da su šprice koje se upotrebljavaju s iglama za davanje lijekova, već i šprice se koriste za napuhavanje žarulja za držanje cijevi unutar tijela, za pružanje prehrane pomoću nasogastričnih ili prehrambenih cijevi u želuci, za povlačenje nakupina tekućina unutar tijela, čak i za ispiranje ili navodnjavanje , Rane ili kirurške rezove. Prva odluka u odabiru odgovarajuće veličine je znati svrhu za koju je štrcaljka namijenjena. Većina lijekova se primjenjuje uporabom štrcaljki od 10 cc ili manjih. To uključuje malu 0,25 cc tuberkulin ili inzulinsku špricu koja se koristi za intradermalnu (ID) ili supkutanu (SQ) injekciju, kao i 1 cc, 3 cc, 5 cc i 10 cc verzije.

Ako se šprica koristi za davanje lijekova, odaberite veličinu štrcaljke koja je dovoljna za održavanje propisane doze tekućih lijekova. To je osobito važno ako se lijek primjenjuje kroz kožu iglom, kao što je intramuskularno (IM), intradermalno (ID) ili potkožno (SQ). To je indikativno za vrlo loše planiranje skrbi za davanje dva odvojena snimka ili injekcija pacijentu kako bi se ispunili zahtjevi za doziranje na recept. Pri davanju lijeka intravenozno preko velike PICC ili subklavijske linije ili preko periferne IV stranice, većina vlasti preporučuje korištenje štrcaljke od 10 cc. To je predloženo kako bi se izbjeglo podvrgavanje vena pretjeranog pritiska i možda čak i uzrokovanje praskanja zidova vena.

Kao opće pravilo za primjenu lijekova koji nisu IV, potrebno je koristiti manji mjerač igle za manju špricu. Kada se šprice koriste u druge svrhe osim za davanje lijekova, važno je odabrati injekciju dovoljne veličine za držanje tekućine za koju se očekuje da se povuče, ili na primjer, količinu parenteralne prehrane koju treba primijeniti. Često, istraživanje specifičnog postupka njege pružit će predloženu veličinu šprice kao dio lekcije.