Kako postupam s pilingom kože?

Piling kože prsta može biti simptom nekoliko različitih stanja, pa liječenje ovisi o tome što uzrokuje kožu na prstima ili rukama da se oguliti. Obično, ovo stanje ima okolni uzrok, poput trenja ili opekline, i sam će se izliječiti bez intervencije. Kada se suhi zrak i izlaganje vjetru i hladnim uzrocima ljuštenja kože, koristeći hidratantnu kremu na zahvaćenom području i štiti ga od iritansa, može je izliječiti. Ponekad, uklanjanje kože s prstima može biti uzrokovano gljivičnim, bakterijskim ili virusnim infekcijama kože i može biti potrebno liječiti liječnik.

Najčešći uzrok uklanjanja kože je ili opekotina od sunca ili trenje koja je uzrokovala pregrijavanje. Oba ova stanja će se razriješiti samostalno u roku od nekoliko dana i ne zahtijevaju posjet liječniku. Piling kože uzrokovan blisterom treba prekriti kako bi se spriječila infekcija rane. Korištenje hidratantne kreme može pomoći ublažavanju sunčane kože dok se ne izliječi.

Kada okolni uvjeti uzrokuju ljuštenje kože prsta, ruke mogu postati sirovi, ispucati i krvariti. Važno je ne pokupiti na labavoj koži, bez obzira koliko je to primamljivo, jer to može otkriti dublje slojeve dermisa i prsti mogu postati bolni, sirovi i krvariti. Ako je previše teško zaustaviti branje na koži, hidratiziranje i pokrivanje područja s vezom može pomoći u zaštiti područja dok se ne izliječi. Kada peeling ruke postaje teška, ključno je paziti na znakove infekcije, kao što je oteklina, neobična ili ekstremna nježnost ili pojava gnojova. Ako se pojave ti znakovi, onda je vrijeme da potražite savjet liječnika.

Medicinski uvjeti koji mogu uzrokovati peeling kože prsta uključuju ekcem, exfoliativni dermatitis ili nedostatak vitamina. Obično ti uvjeti uključuju dodatne simptome, uključujući suhu ili lomljivu kožu na drugim dijelovima tijela, osim prstiju. Ponekad peeling kože može biti simptom rijetke nasljedne bolesti zvane peeling kožnih sindroma. Liječnik može propisati kreme ili lijekove za liječenje mnogih od ovih stanja i olakšati simptome.

Bez obzira na uzrok oguljavanja prstiju, određene mjere predostrožnosti mogu pomoći liječenju kože i spriječiti suhoću koja čini piling još gore. Može biti korisno zadržati hidratiziranu kožu iznutra, pijenje puno vode. Uzimanje multivitamina i dopunjavanje ribom ili uljem ulja može pomoći koži da dobije sve hranjive tvari i masne kiseline koje je potrebno da ostanu zdravi. Smetnja zdrave prehrane koja uključuje razne voće i povrće može spriječiti nedostatke vitamina ili minerala koji mogu doprinijeti uklanjanju kože prsta.