Kako prepoznati simptome nedostatka kalcija?

Jedan od prvih načina da se kaže je li netko nedostatak kalcija je ispitati kožu i nokte. Suha koža i lomljivi nokti su tipični simptomi nedostatka kalcija. Crijeva mišića i trzaji lica su drugi uobičajeni pokazatelji da osoba ne dobiva dovoljnu količinu kalcija. Kalcij je najbogatiji mineral u ljudskom tijelu, jer ga tijelo zahtijeva u većim količinama od bilo kojeg drugog minerala. Ona je odgovorna za regulaciju mnogih fizioloških funkcija.

Kostur se sastoji uglavnom od kalcija, a nedostatak može dovesti do osteoporoze. Ovo stanje uzrokuje da kosti postanu krhke i to može dovesti do fraktura. Česte frakture kostiju također mogu biti znak nedostatka kalcija.

Kalcij igra važnu ulogu u formiranju i održavanju zuba. Nedostatak kalcija može uzrokovati da zubi postanu žuti. Kalcij također podržava sposobnost mišića na ugovaranje. Česti charley konji ili grčevi u teladima nogu predstavljaju zajednički znak da netko treba povećati unos kalcija. Zdrava krv ovisi o dovoljnoj količini kalcija, a nedostatak može spriječiti zgrušavanje krvi.

Različite dobne skupine i spolovi pokazuju različite simptome nedostatka kalcija. Djeca i bebe trebaju veću koncentraciju kalcija kako bi pomogle kostima i zubima. Ovi simptomi kod mladih uključuju malformaciju kostiju, slabe kosti, proljev i probavne smetnje. Osteomalazija, koja je poznatija kao rakovi, uzrokuje omekšavanje dječjih kostiju. Ovo stanje može uzrokovati prijelome.

Uloga kalcija u reguliranju hormona može uzrokovati simptome specifične za žene. Menstruacijske grčeve, nepravilna razdoblja i anemija mogu biti znakovi nedovoljnog kalcija. Nedostatak može također uzrokovati odgađanje puberteta kod mladih djevojaka.

Bitno je da trudnice dobiju adekvatnu količinu kalcija. Žena koja ne može proizvesti dovoljno mlijeka za dojenje djeteta možda nije primila dovoljno kalcija tijekom trudnoće. Nedostatak kalcija može uzrokovati teži rad i dugotrajni oporavak. Njezina beba također će se roditi s nedostatkom kalcija ako trudnica ne dobije dovoljno kalcija u svojoj prehrani.

Postoje i drugi simptomi nedostatka kalcija kako bi se tražila je li osoba zabrinuta da on ili ona ne dobivaju dovoljno kalcija. Osjećaji slabosti, bolni mišići i poremećaji spavanja mogu biti znakovi nedostatka kalcija. Ostali tragovi koji ukazuju na nedostatak kalcija uključuju grubu kosu, bol u čeljusti, napetost glavobolje i depresija.