Kako se liječi trichomoniasis?

Trichomoniasis, nadimak trich, jedna je od najčešće ugovorenih spolno prenosivih bolesti (STD), a procjenjuje se da se svake godine pojavljuju više od sedam milijuna novih slučajeva. Srećom, to je također jedna od najčešće izlječivih spolno prenosivih bolesti. Uzrok nametnika, trichomoniasis pogađa i muškarce i žene. Međutim, mnogi muškarci nikada ne pokazuju nikakve simptome ili im nestanu simptomi bez liječenja. Budući da muškarac može biti zaražen STD-om i da nikad nema ikakvih simptoma, najbolje je da oba partnera budu testirana i tretirana kada se žena dijagnosticira infekcijom.

Lijekovi na recept se obično propisuju za liječenje slučajeva trichomoniasis. Metronidazol, također nazvan Flagyl, najčešće je propisani lijek za liječenje ove STD. Dodaje se usta i obično zahtijeva samo jednu dozu. Ponekad se umjesto toga daje tinidazol.

U nekim slučajevima, liječnik može propisati lokalne tretmane za liječenje trichomoniasis. Nažalost, ti tretmani su daleko manje učinkoviti od oralnih lijekova. Međutim, pružaju olakšanje simptoma. Obično se tematska otopina propisuje samo kada je osoba alergična na lijekove na recept koji se obično koriste za liječenje stanja.

Trichomoniasis predstavlja posebnu prijetnju trudnicama. Iako ne uzrokuje dodatne simptome kod žena koje očekuju bebe, to ugrožava zdravlje nerođene djece. Žene koje imaju ovu spolno prenosivu bolest imaju veću vjerojatnost da rađaju malu količinu rađanja ili preuranjene bebe. Srećom, metronidazol se smatra sigurnim za upotrebu tijekom trudnoće.

HIV, virus koji uzrokuje AIDS, još je jedan razlog da se odmah liječi. Ova STD uzrokuje upalu u vagini koja čini ženu osjetljivijom na zaradu HIV-om. Također, olakšava joj da prenese virus HIV-a neinfektiranom partneru. Brzo liječenje može smanjiti te rizike.

Infekcija se obično izliječi unutar tjedan dana od liječenja lijekom. Za zaražene osobe je neophodno da se suzdrže od seksa dok se liječenje ne završi i potpuno su bez parazita. Ovo sprečava širenje parazita tijekom liječenja. Obično nije neophodno tražiti pomoć u praćenju. Međutim, važno je shvatiti da izliječena infekcija ne daje nikakav imunitet u budućnosti, a to znači da osoba može imati trichomoniasis, biti uspješno tretirana i ponovno biti reinfected ako je još jednom izložen parazitima.