Kako se mogu riješiti stidnih uši?

Uobičajeno je da se stidne uši nazivaju rakovima, a ti si mali paraziti poznati su zbog zaraze dlakavim područjima tijela osobe, osobito genitalnog područja. Poput drugih vrsta ušiju, kao što su uši ili uši, ove vrste uši obično uzrokuju intenzivan svrab. Liječenje stidnih uši obično uključuje brijanje ili podrezivanje stidne dlake, primjenu topikalne kreme ili šampona, te češljanje jaja. Treba također tretirati tkaninu koja je vjerojatno došla u dodir s stidnim ušima.

Prije primjene kemikalije za ubijanje stidnih uši, mnogi liječnici preporučuju brijanje ili obrezivanje dlačica u genitalnom području. To će ukloniti mnoge uši i jaja i omogućiti kemijskom tretmanu da bolje ubije ono što je ostalo. Nakon obrezivanja dlaka zaraženih uši, sve alate treba temeljito oprati sapunom i toplom vodom.

Na tržištu postoji mnoštvo krema i šampona namijenjenih ubijanju stidnih uši. Većinu vremena, to se može dobiti bez recepta. Permatrin i lindan smatraju se dvije od najučinkovitijih kemikalija koje se koriste za ubiranje uši. Većinu vremena, primjenjuju se na zahvaćeno područje i dopušteno da sjednu za čaroliju prije nego se isperu. Ovisno o vrsti liječenja, treba ga ostaviti tri do deset minuta.

Za ljude koji ne žele koristiti kemikalije na svojim tijelima, postoje prirodni lijekovi za stidne uši. Ulje čajevca je jedan od primjera. Poput komercijalnih proizvoda koji se koriste za uklanjanje stidnih uši, ovo se ulje primjenjuje na zahvaćena područja. Međutim, prvo ga treba razrijediti biljnim uljem, budući da može biti prilično jaka.

Kopiranje preostale kose još je jedan korak koji mnogi liječnici preporučuju. To će ukloniti sve ostale stidne uši ili jaja. Nit češljevi su vrlo precizni zubni češlja koji su dizajnirani za tu svrhu. Zubi na tim češlima su toliko blizu da uhvatiti sve što je još u ili na kosi i ukloniti.

Budući da se stidne uši najčešće sklapaju u vrlo bliskom kontaktu sa zaraženim posteljama, odjećom i ručnicima, sve ove vrste predmeta treba temeljito oprati. Preskakanje ovog koraka može dovesti do reinfestacije stidnih uši. Tkanine kao što su plahte, ručnici i odjeća trebaju se prati u najtoplijim mogućim vodama prije sušenja u sušioniku na visokoj temperaturi.

Rakovi su često ugovoreni tijekom seksualnog kontakta, tako da se svaki nedavni seksualni partner treba provjeriti i tretirati kao i ako je potrebno. Također, svatko tko je došao u bliski kontakt s posteljinom, odjećom ili ručnicima zaražene osobe treba tretirati. To može uključivati ​​djecu ili prijatelje.