Kako spriječiti prekomjernu supinciju?

Prekomjerno supiniranje može uzrokovati bolove u zglobovima i ligamentima stopala, ali postoje načini da se spriječi. Vaše cipele i noge treba ispitati kako biste utvrdili imate li nagnutu stopu. Nakon što se to odluči, potrebno je konzultiranje s podijatru za identifikaciju najboljeg tijeka djelovanja. Određene vrste cipela s posebno projektiranim potplatima mogu se nositi kako bi se spriječilo prekomjerno supiniranje. Specifične vježbe jačanja i istezanja također mogu pomoći u sprečavanju ovog stanja.

Supincija se odnosi na gibanje gibanja koja se tipično javlja na zglobu gležnja. Mnogi ljudi imaju malu količinu supinosti kada hodaju ili trče. Pretjerano uvijanje može dovesti do broja različitih bolesti kao što su bolovi zgloba, ligamenta i leđa. U ekstremnim slučajevima, ovo stanje može uzrokovati da osoba prevrne na gležanj dok hoda, trči ili vježba. Takva nezgoda može uzrokovati ozbiljne oštećenje ligamenata ili frakturu kostiju.

Postoji nekoliko načina da biste utvrdili imate li ovo stanje. Počnite pregledavajući svoje cipele za cipele zbog znakova prekomjernog trošenja na vanjskom rubu. Pregledajte svoje noge kako biste utvrdili je li koža deblja na vanjskom rubu potplata. Namočite noge i prošetajte po betonskom podu kako biste potražili dokaze o abnormalno visokom luku. Ako je bilo koji od ovih znakova prisutan, vjerojatno pati od nekog oblika ovog stanja.

Ako smatrate da je prisutno pretjerano uvijanje, vjerojatno će biti potrebno savjetovanje s podijatru. Kompletan pregled stopala provest će se tijekom ovog savjetovanja. Ovaj ispit može uključivati ​​procjenu trčanja ili procjene stopala kako bi se utvrdio opseg problema. Podijatru će tada preporučiti neki oblik liječenja radi ispravljanja stanja ili sprječavanja pogoršanja stanja. Opcije liječenja mogu uključivati ​​specijalizirane obuće, jačanje manevara i vježbe istezanja.

Na raspolaganju su vam nekoliko vrsta specijalizirane obuće za ispravljanje ili sprječavanje ovog stanja. Mnoge atletske i servisne cipele opremljene su posebno oblikovanim potplatom koji krivulja nogu prema luku. Također su dostupni klinasti ulošci za pretvaranje običnih cipela na ortotska obuća. U teškim slučajevima, podiatrist može propisati par prilagođenih uložaka za obične cipele.

Određene vrste jačanja i vježbe istezanja također mogu spriječiti prekomjerno uvijanje. Podijatru može propisati jačanje režima prilagođen vašim individualnim potrebama. Također je dobra ideja da pravilno protežu svoje tele mišiće prije hodanja na velike udaljenosti. Napeti mišići često su uzrok prevelike supincije. Tjelesni mišići trebaju biti rastegnuti, držeći noge ravno i prema naprijed.