Koliko dugo ću biti u menopauzi?

Klimakterij je događaj koji se događa u gotovo svakom ženskom životu. Za to vrijeme ženke jajnici prestanu uzimati estrogen, a reproduktivni sustav počinje prestati raditi. Žena može, međutim, još uvijek osjetiti sporadičnu menstruaciju dok prolazi kroz promjenu.

U većini žena menopauza se javlja kao prirodni dio procesa starenja. Prosječna dob za početak američkih žena je 50,5 godina, iako je moguće početi u mlađoj dobi. U nekim je ženama uzrokovano bolestima, bolestima ili kirurškim zahvatima kao što je histerektomija.

Duljina vremena koje je potrebno da žena završi ciklus menopauze je jedinstvena za svaku ženu. U većini slučajeva potrebno je šest mjeseci do pet godina. U nekim ženama proces može potrajati još duže. Da bi se medicinski smatrala da ima dovršenu klimakterijumom, žena mora ići 12 mjeseci uzastopnih bez menstruacije.

Dok žena prolazi kroz klimakterijumom, ona doživljava mnoge simptome uzrokovane promjenom razina estrogena. Tipični simptomi uključuju vruće trepće, palpitacije srca, suhoće vaginalnog sustava i sve češće mokrenje. Mnoge žene koje prolaze kroz promjenu također doživljavaju emocionalne poteškoće, poput promjene raspoloženja, anksioznosti, depresije i opće razdražljivog osjećaja. Neki također imaju poteškoća s koncentracijom.

Neke žene doživljavaju preuranjenu menopauzu. Za ove žene, ciklus počinje prije 40. godine života. Ponekad je rezultat raka ili neke druge bolesti koja zahtijeva liječenje kemoterapijom.

Druge bolesti koje mogu dovesti do preuranjene menopauze uključuju dijabetes melitus, bolest štitnjače i autoimune poremećaje. U drugim ženama prirodno se događa bez poznatih razloga. Istraživanja su, međutim, zaključila da blizanci imaju veću učestalost od prosječne populacije.

Simptomi menopauze i duljina ciklusa se ne mijenjaju ako žena doživljava prerano. Međutim, žena ima veći rizik od razvoja osteoporoze od žena u postmenopauzi općenito. To se posebno odnosi na kavkaske žene europskog podrijetla.