Koliko je djelotvoran amitriptilin za anksioznost?

Amitriptilin je triciklički antidepresivni lijek (TCA) koji se koristi za liječenje depresije, anksioznosti i brojnih drugih stanja, uključujući kroničnu bol i migrenozne glavobolje. Ovaj antidepresiv djeluje na nekoliko kemikalija u mozgu kako bi ublažio tjeskobu. Glavne nuspojave amitriptilina uključuju pospanost i suha usta. Liječnici neće propisati amitriptilin za anksioznost pacijenata koji imaju medicinske uvjete kao što su srčana ili jetrena bolest. Veterini također propisuju amitriptilin za anksioznost kod malih životinja.

Liječnici mogu propisati amitriptilin za anksioznost jer djeluje na nekoliko kemikalija u mozgu kako bi se oslobodilo osjećaja panike. Amitriptilin povećava razinu neurotransmitera, uključujući serotonin i norepinefrin. Serotonin doprinosi pozitivnim osjećajima dobrobiti, dok norepinefrin povećava budnost i poboljšava pamćenje. Norepinefrin također povećava učinak endorfina, što je još jedan neurotransmiter koji doprinosi osjećaju udobnosti i sreće.

Lijekovi razvijeni za ljude često se koriste za liječenje bolesti ili poremećaja kod životinja. Veterini ponekad propisuju amitriptilin za anksioznost kod kućnih ljubimaca. Ovaj lijek može se propisati mačkama koje piju iz kutije za smeće, kao i za mačke s bolestima mokraćnog sustava. Propisan je za odvajanje anksioznosti i drugih poremećaja anksioznosti kod životinja kao što je prekomjerno njegu. Mnogo niže doze ovog lijeka su potrebne kod životinja nego kod ljudi, pa se lijek mora propisati od strane veterinara kako bi se osiguralo pravilno doziranje.

Pospanost i suha usta dvije su od glavnih nuspojava amitriptilina. Utjecaj sedativa na lijek je rezultat njegovog utjecaja na serotonin. Ostale nuspojave amitriptilina uključuju mučninu, noćne more, zamagljen vid i zatvor. Neke od najozbiljnijih nuspojava mogu biti bol u prsima, ubrzani otkucaji srca i promijenjene razine šećera u krvi.

Amitriptilin se ne preporučuje trudnicama ili ženama koje skrbe. Liječnici također mogu razmotriti propisivanje različitih lijekova za pacijente s srčanim uvjetima ili dijabetičara. Amitriptilin se razgrađuje u jetri, pa možda nije lijek za bolesnike s oštećenjem funkcije jetre. Pacijenti ne smiju uzimati amitriptilin i metimazol jer mogu proizvesti nizak broj bjelančevina. Liječnici propisuju metimazol kada štitnjača proizvodi previše hormona.

Odobreno za uporabu u Sjedinjenim Državama 1961. godine, amitriptilin ima širok broj primjena. Iako je često propisana za depresiju, amitriptilin je također učinkovit u liječenju anksioznosti, paničnog poremećaja i sindroma posttraumatskog stresa. Amitriptilin se ponekad propisuje za poremećaje prehrane, bipolarni poremećaj i poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje. Liječnici također mogu propisati amitriptilin za bol zbog različitih stanja kao što su fibromijalgija, sindrom iritabilnog crijeva, migrene glavobolja i intersticijski cistitis. Liječenje boli obično zahtijeva niže doze amitriptyline nego za druge uvjete.