Koliko je glikopirolat učinkovit za znojenje?

Glikopirolat je klasificiran kao antikolinergički lijek, vrsta lijeka koja djeluje blokirajući određene živčane impulse. Obično se koristi u liječenju ulkusa u odraslih i djece. Također je pronađeno da je ovaj lijek korisno za osobe koje pate od pretjeranog znojenja, stanja poznata pod nazivom hiperhidroza. Ako drugi načini za kontrolu problema ne funkcioniraju, vjerojatno će glycopyrrolate za znojenje biti najbolja opcija. Važno je da korisnici budu svjesni da mogu imati značajne nuspojave.

Prema Mayo Clinic, oralno glikopirrolat dobro radi za znojenje jer blokira živčane impulse u žlijezdama znojnice. Ljudi s teškom hiperhidroza mogu imati koristi od uzimanja ovog lijeka, ali najbolje je početi najprije s najjednostavnijim, najmanje nametljivim rješenjima. Oralni lijekovi poput glikopirrolata obično se trebaju uzimati samo kada je apsolutno neophodno.

Pacijenti se često savjetuju da kao prvi korak pokušaju antiperspirant opće namjene. Treba se primijeniti na problematičnim područjima po potrebi. Ako to ne donese olakšanje, pacijent bi trebao sljedeće probati recept antiperspirant koji ima aluminij klorid u njemu kao potencijalno učinkovitije rješenje. Mnogo puta to može smanjiti ili eliminirati hiperhidrozu, izbjegavajući potrebu za oralnim glikopirolatom za znojenje.

Receptivni antiperspiranti trebali bi se primjenjivati ​​noću, a zatim oprati oko osam sati kasnije. Savjetujemo osobama s osjetljivom kožom da ograniče vrijeme na šest sati. Ipak, kada se na lice koriste antiperspiranti na recept, sastojci mogu uzrokovati crvenilo i razviti se osip. Za one koji razviju osip može biti najbolje koristiti receptorske antiperspirante samo za važne događaje i smanjiti vrijeme kada je u kontaktu s kožom kako bi se smanjila šansa za nuspojave.

Ako topikalne mjere nisu učinkovite, često sljedeći korak je pokušaj glikopirolata za znojenje. Ovaj oralni lijek ometa funkciju žlijezda znojenja, pa znojenje se svodi na minimum. Zbog mnogih nuspojava, lijekove treba pokušati samo ako se nijedna od jednostavnijih mjera ne pomogne. Neke od uobičajenih nuspojava uzimanja glikopirrolata su suha usta, zatvor i nejasan vid.

Za ljude koji imaju socijalnu anksioznost zbog pretjeranog znojenja lica ili imaju vrlo znojne ruke, suočavanje s nuspojavama lijekova može biti vrijedno olakšanje. Dokazano je da je glikopirolat za znojenje vrlo djelotvoran i može značajno utjecati na količinu osoba koje znojenje. Kada drugi lijekovi ne uspiju, ovaj lijek može biti samo odgovor.