Koliko je metronidazol učinkovit za akne?

Korištenje metronidazola za akne učinkovito je, ali je uglavnom korisno za liječenje oticanja i crvenila uzrokovanog stanjem. Istraživanja su pokazala da lijekovi mogu biti učinkoviti kada se daju u obliku gela sa koncentracijom od 1% i da mogu biti učinkoviti u kombinaciji s benzoil peroksidom. Metronidazol se koristi u topikalnom obliku gela za liječenje akni rosacea, što je uobičajeno kod odraslih od tinejdžera. Liječnici ne znaju točno kako metronidazol pomaže bolesnicima koji pate od akni, ali je učinkovit.

Zajedničko među tinejdžerima, djeci i mladima, akne su najčešći tip kožnih stanja koji utječe na ljude. Stanje se odlikuje blemishes kože pojavljuju na prsima, leđima i licu pogođenih pacijenata, a često utječe na samopoštovanje onih koji pate od nje. Hormoni oslobođeni tijekom puberteta mogu uzrokovati pojavu akni, a većina ljudi će doživjeti neki oblik akni u životu. Većina pacijenata koji koriste tretmane kao što je metronidazol za akne vidjet će smanjenje simptoma za oko pola u roku od tri mjeseca od početka liječenja.

Topikalna verzija kreme metronidazola za akne je ona koja se najčešće koristi. Metronidazol je antibiotik koji je razvijen kao krema za liječenje akni rosacea. Iako je stvarni mehanizam kojim funkcionira tajna liječnicima, vjeruje se da napada DNK bakterije i spriječi njihovo stvaranje nove DNA. Lijek djeluje prvenstveno protiv bakterija koje ne zahtijevaju kisik za preživljavanje i razmnožavanje. Kada je metronidazol propisan za akne, djeluje prvenstveno kao protuupalni lijek, smanjujući upalu i crvenilo povezane s tim stanjem.

Istraživanja provedena u učincima metronidazolne kreme na akne zaključile su da to može biti učinkovit tretman. Istraživanja provedena na nižim koncentracijama liječenja, kao što je 0,75 posto pripravka, imali su neuvjerljive rezultate, ali veće koncentracije dobivaju pozitivne rezultate. Koncentracije niže od 1 posto imale su pozitivne učinke u znanstvenim istraživanjima, a rezultati su slično pozitivni kada su kombinirani s drugim postupkom kao što je benzoil peroksid. To sugerira da propisivanje metronidazola za akne može biti učinkovito kada se primjenjuje u obliku kreme.

Nuspojave su rijetke s kremom metronidazola, a ako se dogodi, vjerojatno neće biti osobito teške. Neki pacijenti su imali nuspojave kao što su mučnina, crvenilo kože, svrbež ili peckanje ili peckanje u koži. Ove nuspojave nisu vjerojatno, ali se mogu pojaviti kod nekih pacijenata, uz mogućnost alergijske reakcije na kremu.