Koliko je točan test trudnoće nakon ivf?

Točnost testiranja trudnoće nakon in vitro oplodnje (IVF) ovisit će o tipu hormonskih dodataka i lijekovima dani tijekom liječenja. Mnoge će žene primati injekcije ljudskog korionskog gonadotropina (Hcg) kako bi pomogli u održavanju bilo koje nastale trudnoće, što bi moglo uzrokovati netočne rezultate testova trudnoće. To je zato što je Hcg isti hormon koji proizvodi embrion koji je u razvoju i koji je otkriven većinom testova trudnoće da bi se dobio pozitivan rezultat. Umjetne injekcije Hcg mogu dovesti do lažnog pozitivnog.

Kod žena koje primaju Hcg tijekom liječenja, test trudnoće nakon IVF-a možda nije točan ako nije trudna. Test domaće trudnoće može pokupiti umjetne hormone i dati pozitivan rezultat čak iu žena koje nisu trudne. Žene koje su zapravo trudne, dobit će točan rezultat. Kao opće pravilo, dobro je čekati 24 sata nakon svakih 1000 jedinica Hcg dane tijekom liječenja. Nakon tog vremena, test trudnoće trebao bi biti točan, iako bi svaka žena trebala raspraviti protokol o testiranju sa svojim liječnikom.

Žene koje ne primaju Hcg tijekom liječenja mogu dati iste razine preciznosti kao i druge žene pri testiranju trudnoće nakon IVF-a. Većina kućnih testova trudnoće je oko 99% točna kada se uzimaju jedan dan nakon propuštenog menstrualnog razdoblja. Kada se uzme ranije, moguće je dobiti lažni negativni rezultat jer Hcg možda neće biti prisutan u dovoljno velikim količinama za standardni test koji će se otkriti u to vrijeme. Svaka vrsta i robna marka testa mogu imati vlastiti stupanj osjetljivosti, pa se žene potiču na istraživanje vrste koju će koristiti.

Test bez trudnoće ne treba pročitati nakon deset minuta. Iako su rijetki, lažni pozitivi se pojavljuju nakon isteka razdoblja testiranja. Bilo koja linija koja se pojavljuje nakon deset minuta naziva se linija isparavanja i rezultat su vlage koja isparava test traci gdje bi se pojavio pozitivan rezultat.

U većini slučajeva ženama će se savjetovati da se nakon IVF-a provode u liječničkom ordinacijskom odjelu ili klinici za plodnost kako bi osigurali najtočnije rezultate. Nepravilno uzeti testovi mogu utjecati na ishod. U kontroliranom ozračju klinike rezultati mogu biti točniji. Krvni testovi koji testiraju točnu razinu Hcg u ženskom sustavu su najtočniji i pravi su gotovo 100% vremena.

Ako je test trudnoće nakon IVF-a negativan, ali bez menstrualnog perioda dolazi nakon nekoliko tjedana, drugi test može se dati. Lažni negativci prilično su česti pri korištenju testova urina i obično su rezultat preranog testiranja. Također se može izvesti ultrazvuk radi pokušaja otkrivanja potencijalne trudnoće ili određivanja drugih čimbenika koji mogu spriječiti pojavu razdoblja.