Koliko je učinkovita mlijeko čička za akne?

Herbalisti i prirodni nutricionisti često preporučuju korištenje detoksifikantnih biljaka za čišćenje jetre, za koji se kaže da se drže toksina koji pridonose akni. Jedna od onih biljaka, nazvana mliječnim čičakom, može se koristiti za povećanje protoka urina i detoksiranje štetnih toksina, što je popularna biljka za liječenje akni. Nema znanosti kako bi se utvrdilo da svaka biljka može uvelike utjecati na detoksikacije procesa tijela, a nema istraživanja kako bi dokazali učinkovitost korištenja mlijeka čička za akne ili bilo kojeg drugog poremećaja. Mnogi liječnici upozoravaju pacijente na uzimanje biljnih dodataka kao što je mlijeko čičak dugo vremena, i ne slažu se o priznatim koristima korištenja biljke za akne.

Jetra je glavni detoksikacijski organ u tijelu, i stalno filtrira i uklanja toksine iz okoline i hrane, izlučujući ih kroz urin. Herbalists sugeriraju da toksini koji se stvaraju u jetri mogu pridonijeti nuspojavama koje se pojavljuju na koži, kao što su akne. Predlaže se da uporaba mlijeka čička za akne može pomoći detoksifikaciju jetre jer je diuretik, koji promiče češće mokrenje. Stvarna znanost o dermatologiji s obzirom na bilje i njihove učinke na kožu nije pokazala nikakve koristi za korištenje mlijeka čička za liječenje akni.

Mlijeko čička još uvijek može dati neke antioksidante kada se koristi u moderiranje, što je korisno za kožu i tjelesno zdravlje iz raznih razloga. Neki pojedinci mogu doživjeti nuspojave od korištenja mliječnog čička za akne, kao što je pojačano povećanje akni, ako ima jaku alergiju na biljku. Dermatolozi često preporučuju više konvencionalnih tretmana koji su temeljito proučavani kako bi se spriječilo ili liječilo akne, kao što su sapuni za lice ili astringente. Iako je mlijeko čičak siguran za većinu ljudi, treba ga koristiti s oprezom.

Kao i kod svih biljaka, korištenje mliječnog čička za liječenje akni kao jedini način liječenja može rezultirati zanemarivanjem drugih preventivnih tretmana koji su pokazali da rade. To uključuje držanje ulja daleko od lica i pranje lica jedan do dva puta dnevno. Nutricionisti često mogu predložiti prehranu nisku količinu šećera i pržene hrane, a visoko u povrću, voću i slatkoj vodi. Liječnici mogu upozoriti na stalno korištenje mlijeka čička iz dodatnih razloga, jer su dugoročne studije o njegovim zdravstvenim učincima rijetke.