Koliko je zajednička amputacija dijabetesa?

Amputacija dijabetesa prilično je česta, s više od 60 posto američkih nontraumatskih amputacija donjih ekstremiteta kod dijabetičara, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. To se dogodilo na oko 71.000 amputacija u 2004, prema CDC. Iako je uobičajena, amputacija dijabetesa također je vrlo prevencija.

Ljudi s dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2 ugrožavaju različite sekundarne zdravstvene uvjete. Nepravilno rukovanje i odgođeno liječenje ovih stanja mogu dovesti do amputacije nožnih prstiju, stopala, čak i nogu. Srećom, dijabetičari i njihovi liječnici mogu spriječiti amputaciju dijabetesa pravilnim upravljanjem njihovim dijabetesom i sekundarnim stanjima povezanim s tom bolesti.

Najčešći tipovi amputacije dijabetesa uključuju amputaciju stopala, amputaciju nogu i amputaciju prstiju. To je zbog toga što su sekundarni uvjeti povezani s dijabetesom često povezani s lošom cirkulacijom krvi, a donji dijelovi tijela obično najviše pate. Zajednički sekundarni uvjeti povezani s dijabetesom uključuju dijabetičke neuropatije – što rezultira oštećenjem živaca – i vaskularnim poremećajima – što rezultira oštećenjem krvnih žila. Drugi uvjeti koji možda nisu izravno povezani s dijabetesom, ali povećavaju potrebu za amputacijom dijabetesa uključuju poremećaje toenaila i deformacije nogu komplicirane jednim ili više sekundarnih stanja. Svi ti uvjeti ugrožavaju dijabetičare da razviju infekciju ili gangrenu s dijabetesom, čime se povećava potreba za amputacijom dijabetesa.

Sprječavanje amputacije dijabetesa dvaput je proces koji uključuje pravilno upravljanje dijabetesom i njegu stopala dijabetesa. Dijabetičari rano uče upravljati svojim dijabetesom čineći zdrave prehrane i vježbe promjena te praćenje i upravljanje razinom glukoze u krvi. Važno je za većinu dijabetičara smanjiti unos šećera, postati fizički aktivniji i razviti zdravu rutinu spavanja. Liječnici obično također preporučuju smanjenje ili uklanjanje konzumacije alkohola i nikotina. Mnogi dijabetičari također moraju uzimati lijekove za upravljanje dijabetesom.

Iako je pravilno upravljanje dijabetesom ključno za dijabetičare da žive zdrave živote, njegu stopala dijabetesa jednako je važno u sprečavanju amputacije dijabetesa. Dijabetičari moraju raditi kako bi noge bili čisti, suhi i topli. Oni također moraju redovito pregledavati i liječiti svoje noge za rezove, modrice i otekline. Čak i jednostavna pitanja kao što su odabir obuće koje se dobro uklapaju i rezanje toenailova u pravilnom kutu važni su za dijabetsku njegu stopala.

Čak i nakon što ustanovljuju rutine za upravljanje dijabetesom i njegu stopala, važno je da dijabetičari redovito vide svoje liječnike. Dijabetičari koji pokušavaju izbjeći amputaciju dijabetesa trebali bi vidjeti svoje liječnike svaki put kada primijeti problem s nogama. Ako se problem dovede u ranoj fazi, liječnik bi mogao liječiti i popraviti štetu bez amputacije ili ukloniti samo oštećeno tkivo bez amputiranja cijelog dijela tijela. Dijabetičari bi također trebali održavati svoje redovito zakazane sastanke. Ova imenovanja će omogućiti svojim liječnicima da pregledaju svoje noge i uhvatiti bilo kakve probleme koje su možda propustili.