Koliko je zajedničko krvarenje nakon histerektomije?

Krvarenje nakon histerektomije može biti normalno, ali to nije uvijek slučaj. Mnoge žene doživljavaju krvarenje i uočavanje dok se oporavljaju od histerektomije, a manje krvarenje koje se ne pogoršava vremenom obično se smatra normalnim. Teška, svijetlo crvena krv može biti znak da nešto nije u redu, međutim. Osim toga, bilo koja vrsta krvarenja iz vagine, osim menstruacije, koja traje otprilike šest do osam tjedana nakon histerektomije, može biti znak da pacijent treba daljnju procjenu od svog liječnika.

Nakon što žena ima histerektomiju, može doći do svjetlosnog krvarenja ili uočavanja. To je normalno, jer su organi uklonjeni i krvarenje se može pojaviti dok tijelo počinje liječiti. Normalno krvarenje nakon histerektomije može početi crveno i prebaciti se u smećkastu boju. Ponekad može doći do zapažanja, a ne kontinuirano. Na kraju, ona može razviti ružičastu boju, a zatim promijeniti sličiti ženskom normalnom vaginalnom iscjedku.

Ako žena doživi teški krvarenje nakon histerektomije, dobro bi se odmah javiti svom liječniku. Teški vaginalni krvarenje se ne smatra tipičnim nakon ove vrste operacije. Zapravo, može biti osobito zabrinjavajuće ako se krvarenje žene usporilo ili zaustavilo prije nego što je počelo teška krvarenja. Većina stručnjaka se slaže, međutim, da je u nedostatku drugih simptoma zabrinjavajući, sve je u redu čekati obavijestiti liječnika svjetlosti krvarenja ili opažanja na sastanku za praćenje. Obično se odmah mora prijaviti krvarenje praćeno neugodnim mirisom, bolom ili groznicom.

Ponekad nije količina krvarenja nakon histerektomije koja uzrokuje zabrinutost, ali duljina vremena trajanja. U većini slučajeva, vaginalno krvarenje se sužava tijekom razdoblja oporavka. Ako žena i dalje pati od vaginalnog krvarenja nakon što je završila razdoblje oporavka od šest do osam tjedana, primjerice, mora obavijestiti svog liječnika.

Važno je napomenuti da postoje slučajevi kad umjerena do relativno teška, svijetlo crvena krvarenja nakon histerectomije je normalna umjesto da ukazuje na problem. Ako je žena samo uklonila maternicu kroz histerektomiju, a njezin vrat maternice i jajnici ostaju na mjestu, možda misli da krvari zbog histerektomije kada zapravo ima menstrualni period. Ipak, spominjanje krvarenja njenom liječniku može pomoći ženi da se uvjeri da je sve u redu s njezinim zdravljem.