U fitnessu, što se skuplja?

U fitnessu, skupljanje je termin koji se koristi za opisivanje programa prehrane i vježbanja s ciljem izgradnje mišića. Teze za izgradnju tijela tvrde da promjene u prehrani mogu smanjiti vrijeme potrebno za izgradnju mišića. Te se ideje često temelje na dodavanju proteina i ugljikohidrata u dijetu, kako bi se poboljšalo kretanje proteina u mišiće.

Proteini su građevni blokovi mišića. Dijeta namijenjena skupljanju obično koristi veliku količinu proteina, u kombinaciji s cjelovitim žitaricama i niskom razinom masti. Normalna hrana često ne može osigurati dovoljno grama bjelančevina za skupljanje, tako da se proteinski trese često koriste za dopunu prehrambenih mogućnosti.

Trudnoća proteina može se konzumirati prije i poslije vježbanja za hranjenje mišićnog tkiva. Prije vježbanja proteinski trese mogu se kombinirati s drugim dodatcima kako bi se povećala količina krvi u mišićima. Nakon vježbanja, ugljikohidrati se obično dodaju proteinskim trese. Ugljikohidrati pomažu premještanju proteina u mišiće gdje se može koristiti za obnovu tkiva.

Izgradnja mišića znanstveno uključuje kopanje i popravak vlakana. Kada se teška masa podigne, mišići se doslovce suzu ili rascvjetaju. To se često naziva mišićnim opeklinama i može se povezati s toplim ili bolnim osjećajem kada se podiže težinu.

Dijetalne promjene se obično koriste zajedno s vježbama za nošenje i dizanje. Kada se mišići koriste za dizanje utega, mišićna vlakna su rastrgana. Protein, potaknut mišićima uz pomoć ugljikohidrata, koristi se u procesu popravka. Treninzi se često planiraju na rotirajućem rasporedu kako bi mišići mogli popraviti vrijeme prije nego što ponovno otkinu vlakna.

Bulking ne bi trebao biti kontinuirani proces, ili jedan da se uzeti lagano. Optimalni programi za dobivanje mišića mogu se pokrenuti kada se tijelo izvodi na najvišim razinama. To znači da redovite vježbe idu dobro, a tijelo je u dobrom stanju. Izgradnja mišića može opterećivati ​​tijelo, pa se obično ne preporučuje pokretanje postupka skupljanja nakon odmora od teretane.

Planiranje programa izgradnje tijela je važno. To često uključuje odabir obroka, vježbanje rutine i dnevne rasporede. Rijetko je dan prebačen iz teretane tijekom faze izgradnje mišića, iako su dani često uključeni u plan. Ove kratke stanke od dizanja utega obično se koriste za kardiovaskularne vježbe, kao što su trčanje, hodanje ili plivanje.

Važno je uzeti dovoljno vode pri izgradnji mišića. Kontrakcija mišića, podmazivanje zglobova i proizvodnja energije važni su za izgradnju mišića i zahtijevaju dovoljnu količinu unosa vode. Kako do znojenja dolazi do povećane potrošnje vode za održavanje tijela hidrata.

Mnogi graditelji tijela će nastaviti jesti glomaznu ishranu do mjesec dana prije natjecanja ili na kraju ciklusa izgradnje mišića. Izgradnja tijela na profesionalnoj ili amaterskoj razini može zahtijevati prilagodbu prehrane kako bi se smanjila nestajanja vode koja se često povezuje s skupljanjem. Kada je nadutost smanjena, koža se može približiti mišiću, što omogućuje bolji vizualni efekt.